Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen öppen för förhandling på SAS

SAS vill sänka lönerna och säga upp personal. På Unionen är man kallsinnig till de förslag flygbolaget hittills lagt fram, men säger sig villig att diskutera andra lösningar.
Linda Svensson Publicerad 19 augusti 2009, kl 14:18

- SAS befinner sig i ett bekymmersamt läge. Vi har varit djupt involverade i diskussioner med företaget för att hitta bra långsiktiga lösningar. Men vi tycker inte att SAS har svarat upp mot det, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

I går uttryckte Pelle Gustafsson, kabinfackets Unionenordförande på SAS, besvikelse över vad han uppfattar som bristande förståelse från förbundet för den situation de anställda på SAS befinner sig i. Han menar att klubben kan tänka sig att göra ändringar i avtalet för att rädda jobb, men att förbundet centralt motsätter sig det.

- Det ligger i det här avtalets konstruktion att Unionen centralt är avtalspart. Och vår inställning är klar. SAS kräver rena lönesänkningar. I andra företag har det varit tal om kortare arbetstid och lägre lön. I de allra flesta andra avtal har klubbarna stort utrymme att komma överens med arbetsgivaren lokalt om andra lösningar. Här regleras i stort sett allt centralt, säger Niklas Hjert.

Hjert medger att det är olyckligt med de avtalslösningar som finns i flygbranschen. I stället för att som i de flesta övriga sektorer slå samman grundläggande villkor och skapa branschavtal har flyget företagsavtal. Villkoren kan skilja sig åt mellan de olika bolagen och de konkurrerar på olika villkor, något som Pelle Gustafsson är starkt kritisk mot.

- Det är inte bra som det ser ut i flygbranschen. Vi borde ha likartade villkor för alla bolag med större utrymme för klubbarna lokalt och låta bolagen konkurrera med hur bra de bedriver sin verksamhet i stället. Men vi tecknar heller inte några nya företagsavtal, säger Niklas Hjert.

- Vi är öppna för en seriös diskussion med företaget om en långsiktig lösning för SAS. Men vi har inte riktigt fått det gensvaret från arbetsgivaren tidigare. Nu kanske läget är ett annat.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.