Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen och Tetra Pak i tvist om sextrakasserier

En kvinnlig anställd på Tetra Pak blev sextrakasserad på sitt jobb. Unionen har företrätt kvinnan gentemot arbetsgivaren. Det tidigare kommunalrådet Arne Löyskä i Åstorp har hotat anmäla förbundet och företaget till DO.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Det var när kvinnan blev fackligt engagerad på Tetra Pak som de sexuella trakasserierna började. Mannen som var hennes överordnade i Unionenklubben ska vid ett flertal tillfällen ha gått över gränsen för vad kvinnan ansåg vara kamratligt beteende. Till slut fick hon nog och anmälde mannen till arbetsgivaren. Anmälan resulterade så småningom i en uppgörelse.

Både kvinnan och den anklagade mannen är medlemmar i Unionen som har ungefär 1 200 medlemmar på Tetra Pak. Efter att kvinnan först haft en extern advokat från Malmö kopplades fackets egna förbundsjurister in. Nu har det tidigare kommunalrådet i Åstorp, Arne Löyskä, hotat anmäla både Tetra Pak och Unionen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Arne Löyskä anser att det är allvarligt att både kvinnan och den anklagade mannen företräddes av samma fack. Det handlar om ett jävsförhållande och det borde ha hanterats av en fristående part, säger han till Sydsvenskan.

- Vi tittar på anmälan om och när den kommer in. Jag tror inte det finns rättslig grund för en sådan anmälan. En överenskommelse är gjord och därmed är saken utagerad, då går DO inte in. Sedan känner jag heller inte till om det är möjligt att en helt utomstående person kan gå in och uppta ett ärende, det får DO ta ställning till, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Martin Wästfelt anser att det är helt naturligt att båda medlemmarna kan företrädas av facket. Vilket däremot inte skett i det här fallet.

- Vi är en stor organisation som har medlemmar på alla nivåer, både chefer och anställda. Vi hanterar tvister mellan arbetstagare och arbetsgivare, inte mellan två medlemmar. Det handlar om att fördela företrädarskapet på ett ansvarsfullt sätt och det tycker jag att vi har gjort.

Den anklagade mannen ska ha fått en tillsägelse och ett större projekt om sexuella trakasserier ska genomföras på Tetra Pak. Kvinnan uppger till Sydsvenskan att inget projekt har startats och att hon känt sig tvungen att lämna sitt fackliga arbete. I uppgörelsen mellan henne och företaget ska hon även ha erbjudits 10 000 kronor där tystnadsplikt ingick.

- Vi kommenterar aldrig innehållet i enskilda ärenden. Vår generella hållning är att aldrig erbjuda eller medverka till att någons tystnad köps för pengar, säger Martin Wästfelt.

Kvinnan ska inte ha tagit emot pengarna och företagets vd, Göran Harrysson, förnekar att en sådan överenskommelse skulle ha ägt rum. Det skriver han i ett brev till de anställda som Sydsvenskan tagit del av.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.