Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen i duell om klass i arbetslivet

I Sverige finns i dag två helt nya klasser - de som har jobb och de som inte har. Det var båda kombattanter rörande överens om i den duell om klassamhället som deltagarna i arbetslivsevenemanget Working life kunde bevittna.
Johanna Rovira Publicerad 18 oktober 2012, kl 13:11

Huruvida klassamhället syns i arbetslivet eller inte skulle egentligen chefredaktören för Dalademokraten, Göran Greider, ha debatterat med Markus Uvell, Timbro, men på grund av sjukdom blev det i stället Unionens arbetsmiljöexpert Börje Sjöholm som med kort varsel fick hoppa in och ersätta Greider. Han hävdade att i ett globalt perspektiv så tillhör nästan alla i Sverige någon sorts överklass.

- Även med försämringarna i sjukvillkoren tror jag till exempel rumänerna skulle tycka att vi har det bra. Inom Sverige går klassgränserna i en annan ledd än när vi gjorde den klassiska LO-TCO -Sacouppdelningen. Nu går gränsen mellan de som har jobb och de som inte har, möjligen med en liten klass på toppen bestående av kapitalägare.

Marcus Uvell, Timbro var överens med Börje Sjöholm om den nya klassindelningen, men hade en annan uppfattning om både orsaken till och lösningen på den ökande klyftan mellan arbetslösa och arbetande:

- Det måste göras något åt turordningsreglerna i las. De nyanställda straffas systematisk och det är orättvist och diskriminerande att det inte är enbart kompetens som avgör vem som ska få stanna, sade Marcus Uvell

- Och vem är bäst? Den arbetsgivaren gillar mest? Det är livsfarligt att tro att det skulle hjälpa att vi byter ut de färska på arbetsmarknaden mot de gamla som jobbat länge. Det löser inga problem att växla gruppen arbetslösa, sade Börje Sjöholm och vurmade i stället bland annat för en utbyggd vuxenskola och skattefinansierade jobb.

- Hävdar man att skattefinansierade jobb inte är riktiga jobb - ja då har riksdagsledamöterna inte riktiga jobb. Vården sväljer mängder med fler anställda, skolorna likaså.

Marcus Uvell förespråkade även att de högavlönade står för sina egna trygghetsförsäkringar, en ordentlig socialbidragsreform och sänkta ingångslöner:

- Det finns hos de beslutsfattande ett bristande intresse att göra något åt bidragssystemet.  Inget är så skadligt som att växa upp i ett bidragsberoende hem och det måste vara bättre att leva på en låg minimilön än att leva på socialbidrag.

- Låga ingångslöner ger inga fler jobb och innebär att man i så fall måste ta flera jobb för att överleva. Det är fascinerande att högerföreträdare alltid tar ställning för de svagaste och gör det genom att göra det ännu sämre för dem, svarade Börje Sjöholm.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.