Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen ger upp stämning

Trots att Lokaldelen i Halmstad använt sig av inhyrd arbetskraft när det fanns uppsagda som hade förtur till jobben, avstår Unionen från att stämma företaget i Arbetsdomstolen, AD.
- Vår bedömning är att vi inte kan nå framgång i AD, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Linda Svensson Publicerad

Tidigt i våras var Unionen på jakt efter företag som rundade las genom att säga upp personal och i stället hyra in arbetskraft. Anledningen var att det hade blivit en het fråga i avtalsrörelsen. Lokaldelen i Halmstad var ett sådant företag.

Klubbordförande Lena Lindholm Classon har haft kontakt med förbundet centralt sedan i februari. Vid ett möte så sent som i augusti fick hon intrycket att Unionen skulle driva ärendet för 11 medlemmar vars rätt till återanställning kränkts.

- Man var medveten om att det kanske inte skulle gå att vinna. Men man ville driva fallet, säger hon.

För en vecka sedan fick hon beskedet att Unionen backar.

- Jag blev förbannad. Det är så oerhört platt fall. Unionen som ska vara ett kaxigt förbund. Det här sätter las ur spel. Vi kan ju lika gärna skita i den paragrafen i så fall.

Enligt Niklas Hjert skulle förbundet, för att ha en chans att vinna målet, kunna bevisa att arbetsgivaren Lokaldelen hyrt in arbetskraft i syfte att kringgå återanställningsrätten i las, vilket förbundet inte kunde styrka.
Han menar att det finns flera domar i AD som rör liknande fall. För att det skulle ha varit värt att gå vidare skulle det ha funnits nya omständigheter för domstolen att ta ställning till.

- Vi kunde inte hitta några sådana.

Lena Lindholm Classon är inte nöjd med svaret.

- Man kan inte säga i förväg att man inte kommer att vinna. Det finns liknande fall, visst, men inte exakt lika. Jag känner inte att jag har någon större förståelse för det här beslutet.

I stället har Unionen tillsammans med bland andra Adecco, företaget som hyrt ut personal till Lokaldelen, och Bemanningsföretagen fört "intensiva diskussioner" för att komma fram till en gemensam syn på när det är okej att hyra ut personal till företag där det finns personer med företrädesrätt.

- Eftersom vi för diskussioner just nu kan jag inte gå in på detaljer kring hur det resonemanget går. Men jag är övertygad om att vi kommer att nå fram eftersom det ligger i bemanningsföretagens intresse, annars riskerar de sitt rykte, säger Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.