Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen ger regeringen bakläxa om arbetsmiljön

Unionen välkomnar regeringens satsningar på kompetensutveckling men saknar åtgärder som förbättrar arbetsmiljön och sysselsättningen.
- Vi kan se att man vill mer än vad man genomför. De stora förbättringarna när det gäller att sänka arbetslösheten ser vi inte i den här budgetpropositionen, säger Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande.
Ola Rennstam Publicerad 18 september 2013, kl 14:19

I dag lämnade finansminister Anders Borg över budgetpropositionen till riksdagen. Innehållet föll inte Unionen på läppen.
- Vi ser ambitionen men det vi skulle behöva är mer tydliga tag för att rejält sänka arbetslösheten på sikt, säger Peter Hellberg.

Unionen saknar bland annat åtgärder med fokus på den psykosociala arbetsmiljön, som bland annat en satsning på Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet och mer forskning.

- Ett hållbart arbetsliv kräver en god arbetsmiljö, och där får regeringen bakläxa. Det finns områden som bör prioriteras för dem som är i arbete i dag, alltså åtgärder för att man ska må bättre på arbetet, så att inte fler blir sjuka eller inte orkar arbeta längre, säger Peter Hellberg.

Regeringen gör satsningar på 3,1 miljarder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Men 2,75 miljarder av dem går till att återställa den differentierade arbetslöshetsavgiften, en reform som regeringen införde 2007 för att skapa jobb och som nu alltså slopas.

- Vi är givetvis väldigt positiva till att man nu tar bort a-kasseavgiften. Att regeringen valde att inte höja a-kassetaket är beklagligt men inte speciellt överraskade. I längden är det ohållbart med en försäkring som inte täcker det man betalar för, vilket betyder att man måste ta en försäkring till, alltså en inkomstförsäkring.

Unionen tvivlar på att regeringens femte jobbskatteavdrag, till en kostnad av 12 miljarder kronor, är den rätta medicinen.
- Vi tar inte ställning till jobbskatteavdraget i sig. Vi anser att det kan förbättra konsumtionen och därmed tillväxten i landet men vi är skeptiska till att den skulle sänka arbetslösheten i sig själv för att få folk att vilja jobba, säger Peter Hellberg.

Regeringens satsningar på kompetensutveckling får beröm av Unionen.
- Komptensutvecklingsspåret är något vi hoppas mycket på, på sikt. Det vill säga att fler ska kunna ha kompetens för dagens och morgonsdagens arbetsliv. Det är en fråga vi jobbar väldigt mycket med.

Enligt Unionen ger höjningen av fribeloppet, det vill säga gränsen för hur mycket en student får tjäna utan att få nedsatt studiemedel, bättre möjligheter för yrkesverksamma och studenter att kombinera studier och arbete.

- Det är positivt att den övre gränsen för rätten till studiemedel höjs från 54 till 56 år men det behöver följas av ytterligare höjningar. Möjligheten till ett högre tilläggslån för den som jobbar är bra och behöver kompletteras med en höjning av bidragsdelen, säger Peter Hellberg.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.