Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen firade internationella kvinnodagen

Arbetslivet är inte barntillåtet. Det visar en undersökning Unionen gjort bland sina medlemmar. I går uppmärksammades den internationella kvinnodagen och förbundet slog ett slag för den svenska jämställdheten.
Lina Jonsson Publicerad 9 mars 2010, kl 12:41

I går var det 100 år sedan den internationella kvinnodagen firades för första gången.  Det uppmärksammades med bland annat gratis teater på historiska museet, armbrytning på världskulturmuseet i Göteborg och musikmaraton på Södra teatern. Unionen i Uppsala valde att bjuda in sina medlemmar till två seminarier på temat jämställdhet.

- För ett år sedan kartlade vi jämställdheten på våra medlemmars arbetsplatser. Resultatet var dystert. Till exempel blev många kvinnor uppsagda under föräldraledigheten, de halkade efter lönemässigt och fick inte samma möjlighet till kompetensutveckling som männen på arbetsplatsen, säger Shadé Jalali, likabehandlingsspecialist på Unionen

Många av de kvinnliga medlemmarna upplevde dessutom att planer på att bilda familj kunde vara en stoppkloss i karriären. Var femte medlem fick under anställningsintervjun frågan om de planerade att skaffa barn inom en snar framtid.

- Skulle den frågan komma på en anställningsintervju så ger jag bara ett råd: ljug. Det finns ingen anledning för arbetsgivaren att lägga sig i ditt familjeliv, säger Shadé Jalali.

Av de branscher som är mest barnvänliga hamnar IT högst på listan. Det beror på att tiderna är flexiblare och många har möjlighet att jobba hemifrån några dagar i veckan. Att kombinera familj och jobb inom handeln är svårare.

- Vi kommer snart att börja nominera arbetsplatser till årets guldnapp, som går till ett företag som är bra på att kombinera arbete med familjeliv. Än så länge har vi bara fått in 35 förslag, vilket är alldeles för lite, säger Shadé Jalali.

Med på seminariet var också Unionens avtalspolitiska expert Mattias Landgren som talade om jämställdhetslagens historia.

- Facken har en viktig roll för att jämställdheten på arbetsplatserna runt om i landet ska stärkas. Det kan handla om att lämna motioner om ämnet på kongresserna, men också att försöka påverka det arbetsplatsnära arbetet och förändra attityderna, säger han.

Även Unionenregionerna runt om i landet satsade rejält för att fira kvinnans dag. I Smålandsregionen delade man till exempel ut flyers med uppmaningen att göra lönekartläggningar och Mälardalen bjöd sina medlemmar på biobesök med facklig information kring jämställdhet.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.