Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen emot könskvotering till styrelserna

Även om andelen kvinnor i företagens styrelser inte ökar utan till och med minskar så är Unionen emot en lag om kvotering till styrelserna.
- Vi tror inte det är rätt väg att gå. I stället bör man använda sig av positiv särbehandling, säger Sonja Hallsten, som är förbundets likabehandlingsexpert.
Anita Täpp Publicerad 24 juni 2013, kl 16:01
Unionen

Enligt Andra AP-fonden är nu andelen kvinnor i näringslivets styrelser nere på 2010 års nivå. Utvecklingen har medfört att finansminister Anders Borg hotar med en lag om könskvotering till styrelserna.

- Förbättringstakten är inte i närheten av vad som ställts i utsikt när man hört näringslivets personer uttala sig om att det inte behövs reglering eller lagstiftning, utan att det här löses av sig själv. Det är uppenbart att det här löses i väldigt, väldigt långsam takt. Jag tycker att argumenten mot lagstiftning gradvis eroderar och att skälen för att överväga lagstiftning har stärkts, säger Anders Borg till DN.

Men Unionen vill inte se en lag om kvotering.

-  Vi tror inte det är rätt väg att gå för att få en jämnare könsfördelning därför att man alltid ska väljas in i en styrelse eller i andra sammanhang på sina meriter, alltså sin kunskap, erfarenhet och kompetens, och då blir det tokigt om man ska kvoteras in. I stället kan man använda sig av positiv särbehandling i de här sammanhangen, så att du när du har två likvärdiga kandidater väljer den ena för att jämna ut könsfördelningen, säger Sonja Hallsten.

Förbundets inställning är att problemet bottnar i en snedfördelning vad gäller föräldraskapet. Så länge kvinnor tar ett större ansvar för föräldraledigheten och stannar hemma med barnen, och då inte finns på företaget lika mycket som männen, blir det också en snedfördelning vad gäller chefsposter, styrelseplatser och andra maktpositioner.

- Om kvinnor får samma möjligheter som män på en arbetsplats att vara där och visa sin kompetens och vara med i företagets verksamhet och utveckling så blir det naturligt så att fler kvinnor väljs in i styrelser. Men om du kvoterar in så blir ju könet viktigare än erfarenheter och kunskap och det tycker vi är tokigt oavsett om det gäller män eller kvinnor.  Att ta in någon i en styrelse bara på grund av kön blir inte bra för styrelsearbetet, säger Sonja Hallsten.

Unionen anser också att frågan ska fortsätta att hanteras av arbetsmarknadens parter.

- En lagstiftning ska ses som en absolut sista utväg. I stället bör parterna gemensamt jobba med jämställdhetsplaner och lönekartläggning som gynnar en jämnare fördelning av kvinnor och män på alla positioner, inklusive i styrelserna, säger Sonja Hallsten.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.