Enligt förbundet är mannen en erfaren och erkänt duktig besiktningsman. När han i våras fick veta att han skulle sägas upp från den bilbesiktning där han arbetade kom det som en total överraskning eftersom han aldrig fått någon varning.
Arbetsgivaren har hävdat att orsaken är att han hotat en kollega, trakasserat en arbetsledare, bemött kunder på ett felaktigt sätt, medvetet utfört felaktiga kontrollbesiktningar och varit illojal mot arbetsgivaren.
Hotet ska mannen ha gjort sig skyldig till då han kritiserade en vikarierande besiktningsman för att inte vara tillräckligt effektiv. Men enligt stämningsansökan fanns det ingen anledning att uppfatta det mannen sa som något hot.
När det gäller de påstådda trakasserierna mot arbetsledaren är det ännu oklart på vilket sätt detta ska ha skett.
I övrigt har besiktningsmannen kunnat förklara sitt agerande.
Sedan Unionen och arbetsgivaren inte lyckats komma överens vid förhandlingar har nu förbundet stämt arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD, för brott mot lagen om anställningsskydd, las.
I stämningsansökan hävdar förbundet att det inte finns någon saklig grund för uppsägning. Unionen påpekar också att arbetsgivaren inte har fullgjort sin omplaceringsskyldighet. Förbundet kräver därför att uppsägningen ogiltigförklaras och att mannen får ett skadestånd på 120 000 kronor av arbetsgivaren.
Fakta
Enligt 7 § LAS
får en anställd inte sägas upp utan saklig grund.
Saklig grund för uppsägning kan föreligga i två situationer, vid arbetsbrist - det vill säga att det saknas arbetsuppgifter eller uppdrag, att företaget saknar pengar eller att verksamheten på annat sätt skall omorganiseras eller av personliga skäl, vilket innebär att den anställde misskött sig på olika sätt.
En anställd som missköter sig grovt kan också avskedas enligt 18 § LAS. I regel är uppsägning av personliga skäl möjlig först efter fullgjord omplaceringsutredning och eventuella omplaceringsförsök.