Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unikt samarbete för nytt institut

Ett litet institut med stora visioner. Så beskriver utredaren Hans Björman Unionens planer på att utveckla handeln och tjänstesektorn i Borås. Om allt går enligt planerna kan det dra igång redan vid årsskiftet.
Lina Jonsson Publicerad

För två år sedan kom Unionen ut med rapporten "utveckla västra Götaland" som innehöll en rad förslag på hur regionen skulle tillgodose behoven inom handel, industri och offentliga verksamheter. Ett av förslagen var ett institut för handels- och tjänsteutveckling, men när hösten kom slog finanskrisen hål på idén och planerna lades på is.

- Frågan har funnits på dagordningen länge men förstudien presenterades för bara två veckor sedan, säger Hans Björkman, förbundsekonom på Unionen.

I slutet av april lämnas förstudien över till regeringen, som i sin tur får ta ställning till om idén är något att satsa på.

Tanken är att institutet ska ha tre inriktningar. Den första fokuserar på distanshandeln, alltså e-handel och andra virtuella forum. Andra grenen tittar på tillverkningsindustrins utvecklingsbehov. Företag satsar mycket kraft och energi på att utveckla tekniken men hur och var säljer man? Och sist men inte minst vill man titta närmare på utmaningarna inom offentlig verksamhet.

- Ta glesbygden som ett exempel. Vi skulle vilja starta nätverk med kommuner, näringsliv, organisationer och föreningar och med infrastrukturens hjälp se till att folk bor tryggt och har en god service så att de inte flyttar därifrån, säger Hans Björkman.

Idén om ett forskningsinstitut har förts fram av Unionen men bearbetats vidare i ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen Almega, Högskolan i Borås, Espira Tillväxtcenter och Västra Götalandsregionen.

- Det är ett unikt samarbete och ett sätt att nätverka över gränserna, säger Hans Björkman.

Att institutet placeras just i Borås har flera förklaringar. Dels har handeln och distanshandeln ett starkt fäste där, Västsverige har historiskt sett legat i framkant vad gäller tillverkningsindustrin, det finns bra universitet i närheten och dessutom är staden lagom stor för att nå ett lokalt engagemang.

Om allt går enligt planerna ska ett institut vara bildat, personal anställd och ett antal pilotprojekt startade till årsskiftet.

- Det är drömscenariot. Men först och främst måste vi lämna över rapporten till statssekreterare Jöran Hägglund vid Näringsdepartementet och sedan hålla tummarna att de ser möjligheten att utveckla idén, säger Hans Björkman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.