Men på Volvo har nu ett koncernövergripande avtal om kompetensutveckling träffats. I avtalet har skrivningarna i det centrala VF-avtalet förstärkts och utökats.
Enligt avtalet ska de lokala parterna på varje enhet inom Volvo nu samråda om kompetensutvecklingen bland de anställda minst en gång per år. Behovet ska kartläggas och analyseras. Det slås också fast att alla medarbetare ska få minst ett medarbetarsamtal per år.
- Den stora förtjänsten med avtalet är att facken nu är med i diskussionen, att kompetensutvecklingen ska ske i partsgemenskap. I och med att både arbetsgivaren och facken skrivit under så visar vi att vi tycker det här är viktigt, säger Martin Linder, Sifklubbens ordförande på Volvo Göteborg.
Facken ville också ha in en skrivning om att alla anställda ska ha rätt till kompetensutveckling varje år, men fick nöja sig med en formulering där det står att de bör få det.
- Arbetsgivaren var rädd att slå fast det i ett kollektivavtal eftersom man menade att facken i så fall skulle kunna stämma dem om man missar en enda individ, säger Martin Linder.
- Men eftersom vi tycker att intentionerna ändå är så starka, om man tittar på det som helhet, så känner vi ingen oro.
Katarina Björk, verksamhetsutvecklare på Sif som jobbar med kompetensfrågor, är också nöjd.
- Det centrala avtalets skrivningar är breda. Andemeningen är att få igång kompetensutveckling ute på företagen utan att precisera för mycket. Det här avtalet stärker förutsättningarna för individen liksom de lokala partnernas möjlighet att påverka, säger Katarina Björk.
Hon menar att avtalet är unikt.
- Det är det enda koncernövergripande avtalet i sitt slag, vad jag vet.
Avtalet berör bland annat medlemmarna i 18 Sifklubbar inom Volvokoncernen, däribland på Volvo Penta, Volvo Lastvagnar och Volvo IT.
ANITA TÄPP