Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungdomsjobb i fokus

Skapa nätverk. Det var ledordet för den internationella konferensen Re-work the world som gick av stapeln i Leksand förra veckan. Alla deltagare gick dock inte på arrangörernas linje.
- Det är mer re-talk än re-work här då politikerna står för agendan, sade William Ntakuka, projektkoordinator för organisationen Studenter mot droger i Kenya.
Lina Jonsson Publicerad 10 juni 2010, kl 12:57

1 700 entreprenörer, opinionsbildare och ambitiösa ungdomar fanns på plats då Tällberg foundation för femte året i rad anordnade konferens på temat ungdomsarbetslöshet. I fyra dagar diskuterades framtida projekt, som samtliga delades in i fem områden: energi, land, vatten, städer och människor. Även ett antal politiker fanns på plats, däribland näringsministern Maud Olofsson och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand som för en gångs skull höll med varandra.

- Svaret på ungdomsarbetslösheten är småföretagandet. Alla borde födas med en f-skattesedel i handen. Dessutom skulle man kunna kombinera jobbskapandet med att spara energi, sade Maud Olofsson och fick medhåll av Maria Wetterstrand.

- Att renovera det så kallade miljonprogrammen har varit på tal i flera år. Staten skulle kunna subventionera renoveringen och samtidigt skapa massor av jobb.

Någon subvention från statens sida ville dock inte Maud Olofsson höra talas om, men höll med om att olika parter måste samarbeta för att antalet jobb ska bli fler.

Den före detta ABB-chefen Percy Barnevik, som numera är starkt engagerad i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand, som arbetar med kvinnors entreprenörskap, har en liknande syn på jobbskapande.

- Egenföretagande är otroligt viktigt. Men för att kunna starta upp någonting krävs kontakter. Nätverkande är a och o för att minska arbetslösheten, sade han.

Om två år är det dags att följa upp mötet i Leksand. Denna gång i Alexandria, Egypten. Förhoppningen är att de idéer och förslag som fördes fram i Leksand fått bäring och genomförts och att jobben för de unga- på Dalarnas initiativ- ökat.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.