Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungdomar målgrupp för SAF-satsning

Publicerad

Ungdomar målgrupp för SAF-satsning

Självkänsla och företagsamhet. Det vill SAF inspirera till med en bok som i dagarna går ut till landets alla 18-åringar. Även inom SIF höjs röster för att försöka nå ungdomar tidigt.

Äntligen arton! är namnet på skriften med goda råd om jobb, studier och annat som hör vuxenlivet till. Här finns intervjuer med ungdomar som gått sin egen väg, bland annat 25-årige Tobias Adolfsson som för sex år sedan startade Umeås första cykelbudfirma. I dag driver han, vid sidan om budfirman, även ett företag som säljer cyklar, snowboards och kajaker. När SAF presenterade boken för medierna fanns den unge företagaren på plats.
- Jag trivs med att jobba mycket, man får välja själv vad man vill göra och vilka man ska umgås med, sade han samtidigt som han varnade för en övertro på det egna företagandet.
- Det finns ingen poäng i att alla ska bli företagare. De som väljer den vägen ska ha ordentligt på fötter.
Enligt en sifoundersökning som SAF hänvisar till vill majoriteten av de svenska ungdomarna jobba i näringslivet eller starta eget. Men i skolan får de väldigt lite information om det privata näringslivet.
Den här kunskapsklyftan är det tänkt att boken ska hjälpa till att överbrygga. Men den ska också inspirera. Eller som Lo Söderlund, ansvarig för SAFs ungdomsinformation uttrycker det:
- Livet är verkligen fullt av möjligheter för dem som är 17-18 år. Men det gäller att tillvarata möjligheterna, inget är serverat.
Även från fackets sida är man naturligtvis intresserad av att nå ut till ungdomar. I dag bedriver SIF inget fackligt arbete i skolorna, men röster för ett sådant initiativ har höjts. Jöran Rubensson, regionchef i Göteborg, är en av dem som menar att det är nödvändigt för facket att synas på ett tidigt stadium. Arbetet med att fånga in ungdomarna borde börja tidigare än, som i dag, på högskolan, menar han.
- Senast på högstadiet, kanske på mellanstadiet. Vi skulle kunna bilda nätverk med ett antal skolor som besöks av intressanta personer några gånger per termin.
- Vad det handlar om är att ge en minnesbild av SIF som något trevligt. Vi ska tala om vad vi gör för ungdomar och ha någon intressant aktivitet. Det ska ge positiva associationer att länka tillbaka till.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.