- Det är helt förfärligt att arbetsgivare struntar i sin lagstadgade skyldighet. Skärpning vill jag säga till dem! De måste visa lite mer respekt för de unga som de anställer, säger Gunilla Bäcklund, central ombudsman på Unionen.
Den som saknar avtal om anställningens villkor och lön kan ganska snart stöta på problem. Sex procent av de mellan 20 och 24 år uppger i en enkät som Unionen låtit göra att de inte fått den lön man kommit överens om. Ännu fler, 16 procent, säger att de inte fått semesterersättning.
- Att vara papperslös ung anställd är nästan lika illa som att vara papperslös flykting. Man vet inte om man får det man har kommit överens om muntligen. Då är det ingen enkel sak att gå till facket eller en advokat. Man måste kunna visa att man har kommit överens om att man ska få till exempel 100 kronor i timmen, säger Gunilla Bäcklund.
En ungdomsarbetslöshet som ligger runt 25 procent öppnar för oseriösa arbetsgivare. I Arbetsförmedlingens platsbank kryllar det av jobbannonser som utlovar stor frihet i arbetet, inget lönetak och där den jobbsökande förutsätts ha körkort och egen bil.
- Allra värst är det för dem som råkar ut för att betala för att jobba, som resande säljare och eventsäljare med provisionslön. De landar ofta på en lön på runt 5 000 kronor i månaden, och på det ska de klara kostnaderna för bensin, bil och mat på annan ort. Det går helt enkelt inte ihop. Jag vill varna alla för att ta sådana jobb. Då är det bättre att starta eget. Visserligen tar man fortfarande alla risker, men man får alla vinster också, säger Gunilla Bäcklund.
Hon skulle gärna se större kontroll av vilka jobb som läggs in i platsbanken hos Arbetsförmedlingen.
- Det är ju företagen själva som lägger in jobben. Arbetsförmedlingen har ingen koll. De vet inte ens om det är svarta eller vita jobb. De har granskare som plockar bort uppenbart olagliga jobb. Men sen kan det vara hur oseriöst som helst. Väldigt många tror att det här är riktiga och bra jobb bara för att det ligger på platsbanken.