- Basen är den solidaritet jag lärt mig genom det fackliga arbetet i Sif, säger Bibbi Steinertz som var aktiv i Sif på Sveriges Radio under 1960- och 1970-talen.
Hon har arbetat för fred inom kvinnorörelsen sedan 1970-talet, inom Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet samt Kvinnor För Fred. De internationella kontakterna är intensiva inte minst med Israel och Palestina, Irak, Afghanistan och Somalia. Tillsammans med kvinnor från Chile har ett projekt drivits på Kuba där 300 kvinnor utbildats till cykelreparatörer. Som organisationssekreterare i Kvinnor för Fred är en av Bibbi Steinertz stora uppgifter att söka anslag för att finansiera olika projekt.
- Jag arbetar för att mina barn och barnbarn ska få leva i en fredlig värld, säger Bibbi Steinertz.
Åsa Destremau får stipendiet för sitt starka engagemang för utsatta, förbisedda och förtyckta.
- Det stärker mig ytterligare i mitt engagemang, säger Åsa Destremau som planerar att använda stipendiet för att starta en svensk stödförening för nepalesiska barn.
Hon har tidigare arbetat på ett center i Nepal för barn som varit prostituerade i Indien och återvänt. Tillbaka i Europa startade Åsa Destremau föreningen "Historie d'amour" i Frankrike för att stödja centret i Nepal. Hennes ambition är nu att starta samma förening i Sverige.
Nu har också Bibbi Steinertz lovat att hjälpa till med ansökningarna.
- Jag tror på små projekt där man ser var pengarna tar vägen, säger Åsa Destremau.
Hon har också arbetat med föräldralösa barn i det krigshärjade Sudan. Sedan ett och ett halvt år är hon tillbaka i Göteborg där hon startade sitt arbete för utsatta barn. Sedan ett och ett halvt år arbetar hon inom den psykiatriska slutenvården.
- Engagemang behöver inte betyda att man åker till andra sidan jorden. Grannen kan behöva stöd också, säger Åsa Destremau vars drivkraft är att hon vill förstå människor bättre.
CHRISTINA SWAHN