Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tusenlappar väntar på före detta studenter

Har du uppdaterat ditt studerandemedlemskap till ett yrkesverksamt det senaste året? Då kan du få över 3 000 kronor i litteraturbidrag från Unionen. Hittills har endast ett hundratal personer utnyttjat möjligheten.
Ola Rennstam Publicerad 13 mars 2013, kl 09:20

Förra året uppdaterade knappt 2 000 personer sitt studerandemedlemskap i Unionen till ett yrkesverksamt medlemskap. För många av dem finns det nu pengar att håva in från Unionens studiestödstiftelse.

Den som uppdaterar sitt medlemskap kan nämligen få upp till 3 150 kronor i litteraturstipendium. Villkoret är att litteraturen är inköpt under medlemstiden i Unionen Student, att man varit medlem i minst 6 månader och att man har sparat sina kvitton.

Trots det lockande erbjudandet har Unionens studiestödstiftelse endast fått in runt 100 ansökningar om litteraturstipendium.
- Det är en ny förmån som vi jobbar på att marknadsföra men det tar tid att sprida information. Vi jobbar för att de som är studerandemedlemmar nu och kommer att uppdatera under året sparar alla sina kvitton och kommer ihåg att ansöka, säger Sara Pettigrew, kommunikationsansvarig på Unionen Student.

Litteraturstipendiets storlek kan sättas i relation till medlemskapet i Unionen Student som går loss på 100 kronor för hela studietiden. När man börjar jobba och uppdaterar medlemskapet kostar det 100 kronor första året.

Unionen delar dessutom ut fem uppsatsstipendier på vardera 10 000 kronor till välskrivna kandidat-, magister- och masteruppsatser. Texterna ska beröra ämnen som är intressant för Unionen och utvecklingen av den svenska arbetsmarknaden som exempelvis ledarskap, internationellt fackligt arbete, arbetsrätt, arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald. För att få del av dessa stipendiepengar krävs att författaren eller författarna är medlem i Unionen Student. Sista ansökningsdag är 1 april.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.