Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuffare för sjuka, billigare tandvård

I dag börjar ett antal nya regler som berör föräldrar, sjuka och de i behov av tandvård att gälla.
Niklas Hallstedt, Ola Rennstam Publicerad 1 juli 2008, kl 09:00

Två stora förändringar för föräldrar har väckt mycket debatt. Vårdnadsbidraget på 3 000 kronor i månaden är avsett att ge föräldrarna möjlighet att stanna hemma med sina barn. Men eftersom det är upp till den enskilda kommunen att införa bidraget är det långtifrån alla som kommer att kunna ta del av det. Nästan 40 procent av kommuner har inga planer på att införa bidraget.

Vårdnadsbidraget har fått mycket kritik från fackligt håll och kallats för kvinnofälla.

Samtidigt införs en jämställdhetsbonus, på som mest 100 kronor per dag, avsedd att uppmuntra föräldrarna att dela lika på föräldraledigheten.

Det blir billigare att gå till tandläkaren. En tandvårdscheck på 300 kronor vartannat år för alla mellan 30 och 74 år införs. För äldre respektive yngre är det 600 kronor som gäller. Dessutom införs ett högkostnadsskydd. Staten betalar 50 procent av tandvårdskostnaden mellan 3 000 och 15 000 kronor. För kostnader över 15 000 kronor står staten för 85 procent.

Sjukförsäkringen ändras på flera områden från och med i dag.

Den tidsbegränsade sjukersättningen upphör som ersättningsform. Dessutom skärps kraven för att få sjukersättning utan tidsbegränsning. För att beviljas sjukersättning krävs numera att den sjukes arbetsförmåga bedöms som nedsatt för all överskådlig framtid.

En annan nyhet är att sjukpenningen tidsbegränsas till ett år. Den sjukskrivnes arbetsförmåga kommer att prövas mot hela arbetsmarknaden. Prövningen, den så kallade rehabiliteringskedjan, kommer att ske i tre steg: efter 90, 180 och 365 dagar.

Om man efter ett års sjukskrivning fortfarande inte kan arbeta på grund av sjukdom kan man ansöka om "Förlängd sjukpenning" upp till 550 dagar, men då krävs särskilda skäl.
Därefter kan den som är sjuk begära så kallad "Fortsatt sjukpenning". Det beviljas dock enbart till personer som har mycket allvarliga sjukdomar eller väntar på donation av ett livsnödvändigt organ.

Du som har tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning behåller din ersättning för den period som du redan är beviljad.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.