Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuffare krav för arbetslösa

När arbetslösheten ökar minskar pengarna till åtgärder och kraven på de arbetslösa blir tuffare. Regeringens ambition är att göra arbetsmarknadspolitiken mer tillväxtorienterad. Inom facken går åsikterna isär. TCO varnar för en systemomläggning och för att tillväxten hämmas. Inom Sif tror man att den gynnas.
Publicerad
- Full sysselsättning är det fackliga målet, det viktiga är att hålla i gång när man är arbetslös. Arbetskraften är den viktigaste resursen för tillväxten, säger TCO-ekonomen Roland Spånt och refererar till TCO:s tillväxtpolitiska program.
I takt med att antalet varsel fortsätter att öka går regeringen ifrån målet att 80 procent ska ha arbete nästa år. I år beräknas endast 77,7 procent ha det och nästa år 77,3 procent.
Samtidigt som den öppna arbetslösheten ökat med en procentenhet på ett år till 5 procent och den totala till 6,9 minskas platserna på arbetsmarknadsutbildningar.
Roland Spånt befarar att regeringen bytt inriktning och att en smygomläggning är på väg att ske, likt den i början av 1990-talet.
- Släpper man upp den öppna arbetslösheten är det svårt att pressa ned den. Folk far illa, det blir svårt att bygga upp självförtroendet, säger Roland Spånt som ser en fara i att alkoholkonsumtionen ökar samtidigt som arbetslösheten. Att förbättra kompetensen är alltid bättre än arbetslöshet.
Kompetensens betydelse för anställningsbarheten betonas även inom Sif. Men att fler söker jobb är bra för tillväxten anser Sifekonomen Gösta Karlsson.
- När folk efterfrågas ska de inte sitta fast i åtgärder. Det är bra om fler står till arbetsmarknadens förfogande. Problemet är att arbetsförmedlingen bara jobbar med prioriterade grupper. Man måste titta på varje enskild individ, säger Gösta Karlsson.
Målet är att arbetsförmedlingarna ska tillämpa reglerna mer enhetligt i hela landet och satsa mer på att matcha arbetssökande till lediga jobb. Sifombudsmannen Ingrid Lyngå ser en baksida.
- Det blir större tryck på individen och det är svårt i många regioner.
Inom TCO varnar man för att en ökad arbetslöshet påverkar maktbalansen mellan löntagare och arbetsgivare.
- Det är ett sätt att hålla tillbaka löneökningarna, ju fler som slåss om jobben, desto mer kan lönerna hållas tillbaka, säger Roland Spånt.
Högre arbetslöshet riskerar att slå mot de svagaste grupperna; ungdomar, kvinnor, invandrare och de som förlorar jobben på bruksorter. Nu riskerar de att bli utan utbildning under arbetslösheten. Samtidigt väntar bantningar inom stat och landsting.
- Det kommer ingen högkonjunktur inom de närmaste månaderna, i bästa fall kommer den i slutet av nästa år. Många kommer att bli långtidsarbetslösa innan dess.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.