Kvalitetslinjen utgår, liksom Lissabonstrategin, från en arbetsmarknad med stora krav på kunskaper och kvalificerade jobb med bra villkor samt bra relationer mellan arbetsgivare och fack.
Men i en tid av stagnation och då de europeiska ekonomierna är bundna av stabilitetspakten är nedskärningar av arbetslöshetsersättning, anställningstrygghet och löner allt vanligare.
- Tyskland har stora problem, de skulle behöva satsa på utbildning för att lyfta produktiviteten, men har inte råd på grund av stabilitetspakten. Det här kan få konsekvenser för Sverige också, säger Herman Schmid.
Även vid en ekonomisk nedgång måste det finnas utrymme i statsbudgeten för att låna och investera, liksom för att hålla igen vid en ekonomisk uppgång, menar han.
- Om man har en gemensam valuta måste det vara en gemensam politik som är flexibel. Men som det är nu drar staterna åt olika håll så fort viktiga problem dyker upp. Tyskland har andra behov än England.
Stabilitetspakten skapades när Europa var i ett annat läge, då försiktighet hade ett annat värde.
- Nu fungerar stabilitetspakten som en tvångströja som förhindrar Europas ekonomier från att lyfta, säger Herman Schmid.
CHRISTINA SWAHN