Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuff avtalsrörelse väntar

Den kommande avtalsrörelsen kommer att bli tuffare än på länge. Indikationer på att svensk industri tappar fart kan göra läget mindre gynnsamt än förra året, enligt Unionens bedömning.
Viktigaste kraven i årets avtalsmatch kommer att bli ökad köpkraft, löneutveckling för alla samt skärpta regler för övertid.
Ola Rennstam Publicerad

Det är först senare i höst som Unionen spikar vilka krav som ska drivas i avtalsrörelsen. Men förbundsrådets inriktningsbeslut ger redan nu en fingervisning om vad som kommer att bli huvudfrågorna inför avtalsrörelsen 2013.

Kraven handlar i huvudsak om reallöneökningar, balans mellan arbete och fritid och rätten till kompetensutveckling - med andra ord samma krav som tidigare avtalsrörelser. Enligt inriktningsbeslutet kommer Unionen kräva ökad köpkraft för medlemmarna genom reallöneökningar, individuell löneutveckling för alla och skärpta regler för övertid.

Samtidigt flaggar förbundet för att det kommer att bli en tuff avtalsrörelse på grund av den ekonomiska krisen i omvärlden. Unionen får allt fler signaler om att det går knackigare för svenska företag och gör bedömningen att man inte kommer att sitta i samma gynnsamma läge som när förra årets avtalsrörelse inleddes.

Tjänstemännens arbetstider skiljer sig åt. Vissa har fria och flexibla arbetstider där gränsen mellan arbete och fritid alltmer suddas ut, medan andra har hårt styrda och obekväma arbetstider. Enligt förbundsrådets inriktningsbeslut ska Unionen arbeta för att skapa balans mellan arbete och fritid, bland annat genom att kräva rätt till förebyggande hälsovård i form av företagshälsovård och friskvårdsbidrag. Man kräver också rätt förutsättningar för fackligt arbete och stopp för all diskriminering samt rätt till utveckling genom livslångt lärande.

I mitten av november kommer Unionen tillsammans med övriga fyra fackförbund inom Facken inom industrin att presentera en gemensam avtalsplattform. Den plattformen ligger sedan till grund för kraven också på andra områden. I mitten av december överlämnas avtalskraven till arbetsgivarna och förhandlingarna ska vara slutförda senast den 31 mars 2013.

Fakta

Unionens förbundsråd är förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna och består av 130 förtroendevalda ledamöter från Unionens samtliga 18 regioner, förbundsstyrelse och revisorer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.