Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Trygghet viktigare än pengar för unga

Hög lön och möjligheter att klättra i företaget är inte vad som toppar ungas karriärmål. I stället är det trygghet och en bra balans mellan arbete och fritid.
Linda Svensson Publicerad

Nej, alla unga vill inte bli programledare eller journalister, om man ska tro en undersökning som Studentmedia gjort. I sitt så kallade Trendindex har man intervjuat drygt 12 000 unga mellan 15 och 27.

Undersökningen visar att unga framför allt söker trygghet hos en framtida arbetsgivare. Det kan förklara att Sveriges kommuner och landsting hamnar högt som drömarbetsgivare bland de högskolestuderande.

Sett till branscher är det vård/hälsa och läkemedel/bioteknik som unga helst vill jobba med. Därefter följer utbildning, offentlig sektor, data/IT och marknadsföring/reklam.

Verkstadsindustrin hamnar långt ned på listan över de populäraste branscherna. Bara drygt två procent av de unga har med den på sin rankinglista.

Vad gäller ledarskap tycker nio av tio att chefen ska bestämma hälften eller nästan allt. Sex av tio säger samtidigt att de inte vill bli chefer.

I en sms-undersökning har unga mellan 17 och 19 år också fått svara på hur de påverkas av den pågående finanskrisen. En tredjedel svarar att de kan tänka sig att jobba utan lön för att få in en fot på arbetsmarknaden, och en fjärdedel väljer att fortsätta studera i stället för att börja arbeta.

I en paneldebatt på tisdagen diskuterades resultaten från undersökningen. Deltog gjorde bland andra högskoleminister Lars Leijonborg, som förvånades något över resultatet.

- Jag önskar att man såg lite mer i verkligheten vad undersökningen visar, att fler vill läsa utbildningar inom vård, utbildning och teknik. Sanningen är att vi har haft väldigt svårt att fylla utbildningsplatserna.

I publiken fanns ett flertal representanter för olika arbetsgivare. Många framförde en vilja att anpassa utbildningarna efter behoven i företagen. Lars Leijonborg ställde sig relativt kallsinnig till detta.

- Studenternas drömmar är kanske viktigare än Volvos drömmar. Akademin har ett större uppdrag än att tillfredsställa vissa arbetsgivares behov. De behoven varierar dessutom över tid.

Fakta

Ungas karriärmål:

  1. Känna trygghet i arbetet
  2. Balans mellan arbete och fritid
  3. Att vara självgående eller oberoende
  4. Få stora utmaningar
  5. Hög lön
  6. Ett kreativt arbete
  7. Kunna göra karriär inom företaget

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.