Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Trygghet positivt för tillväxten"

Fackens arbete för att dämpa ohälsan, öka integrationen och jämställdheten och skapa förhållanden där anställda vågar opponera sig skapar tillväxt, menar TCO-ekonomen Roland Spånt.
Publicerad
- Många har den felaktiga uppfattningen att tillväxt står i motsats till trygghet. Men trygghet är positivt för tillväxten, folk som har problem på jobbet kan vända sig till facket, resultatet kan bli en lösning som skapar tillväxt, säger Roland Spånt.
Att facken skulle ha abdikerat från rollen som pådrivare för en aktiv part i arbetet för tillväxt, vilket hävdas på DN Debatt i dag, dementeras både av Roland Spånt och Sifekonomen Gösta Karlsson.
- Det handlar om synsätt, där har facken misslyckats. Tidigare har tillväxt varit ett väsen som ej kopplats till vardagen. Men det handlar om att många vardagsförbättringar leder till stora effekter, säger Gösta Karlsson.
Om detta handlar den tillväxtplattform som Sif tagit fram. Där kärnan är att tillväxt inte administreras uppifrån, utan skapas nerifrån genom klubbarnas aktiva arbete och möjlighet att påverka. Att vardagsförbättringar främjar tillväxt är även Roland Spånts uppfattning, samtidigt som han poängterar att Sverige tillhör de länder i världen som haft den högsta tillväxten under de senaste åtta till tio åren.
- Men mycket gick snett i bubbelekonomin. TCO kunde ha varit mer kritisk till premiepensionssystemet och andra felinvesteringar. Medlemmarnas förluster är vida större än svängningarna upp och ner i BNP, säger Roland Spånt.
Samtidigt framhåller han de positiva effekter för tillväxten som TCO:s arbete mot åtstramningarna innebar under 1990-talet.
- Jag ser klara samband mellan åtstramningspaketen som lades på offentlig sektor och den arbetsmiljö som gett höga sjukskrivningstal, säger Roland Spånt som menar att tillväxt är mycket bredare än vad de flesta tror.
- Fackets avtal om hemdatorer gör att IT-kunskaperna snabbt sprids både bland barn och vuxna, säger Spånt som menar att tillväxt också handlar om att fånga upp barn som har det svårt redan i förskolan så att alla får en chans till utbildning.
- För varje barn som tappas bort försvinner 15 miljoner i framtida produktion.
Tillväxt är prioriterade framtidsfrågor både inom Sif och TCO.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.