Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tog kontroll över sin rehabilitering

Publicerad

Han var chef på mellannivå i Tietoenator men blev sjukskriven på grund av stress. Bara några månader senare är Brynolf Larsson tillbaka på jobbet. Lite klokare, lite lugnare.

–Arbetsbelastningen under hösten blev allt mer omänsklig. Det var arbetsveckor på 60-70 timmar plus någon dag i helgen.
I höstas blev Brynolf Larsson trött. Mer än trött. Så småningom insåg han att det inte höll. Något var tvunget att drastiskt förändras annars skulle det gå åt skogen. Efter nio timmars arbete en söndag strax före jul skrev han ett brev till sin chef och sade att han inte skulle komma till jobbet. Han behövde en paus.
–Jag kunde inte sova, var rastlös, nedstämd, fick minnesförluster där jag inte ens kom ihåg namnen på mina närmaste arbetskamrater. Jag fick hjärtklappning och magbesvär, ständig huvudvärk, högt blodtryck, koncentrations- och läsförståelsesvårigheter. En dag kände jag att det var fråga om jag skulle överleva eller inte.
Han är fortfarande sjukskriven på halvtid. Efter semestern planerar han att ta steget tillbaka till heltid. Bakom den snabba återhämtningen ligger en noga planerad rehabilitering.
–Jag var rätt klar över att den som måste göra jobbet var jag. Jag funderade över vad som var lustfyllt tidigare i livet, all lust hade försvunnit. Det första jag kom att tänka på var fysisk aktivitet. Jag började promenera, åka skidor, spela tennis, jogga och simma. Något varje dag så kroppen blev trött.
–Jag tog upp mental träning och började skriva. Jag är ingen utåtvänd person men jag behövde få ur mig hur jag mådde. Jag skriver dagbok varje dag och samlar anteckningarna till en bok, inte för publicering utan för min egen skull. Och så började jag läsa skönlitteratur. Jag gjorde det fem dagar i veckan, som ett arbete, men där jag bara jobbade med mig själv.
Till sin hjälp hade han dessutom en sjukgymnast och en psykolog.
Nu har Brynolf fått tillbaka lusten till arbetet. Dessutom har han lärt sig att säga ifrån. Sätta sina egna gränser för vad som är möjligt. Han har tackat nej till en chefstjänst, medveten om att han hade gjort sig själv och företaget en otjänst om han tackat ja när han var mitt i sin rehabilitering.
–När jag ser tillbaka inser jag att den här resan började för fem sex år sedan. Den främsta orsaken är arbetet, men även saker i den privata sfären. Vi tog på oss för mycket, jag och min fru.
Nu arbetar Brynolf med att väcka frågan om utbrändhet genom att delge sina erfarenheter i föreläsningar på och utanför sin arbetsplats. Han anser att företaget har dålig eller ingen beredskap.
–Stressrelaterade sjukdomar är dödliga anser jag.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.