Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstesektorn nytt draglok

Svenska konjunkturuppgången har nått toppen. Tillväxttakten har minskat, enligt Unionens första branschbarometer. Hushållens disponibla inkomster stiger. Det är tack vare ökad sysselsättning, stigande löner och sänkta skatter. Också privat konsumtion ökar, vilket i sin tur gynnar handeln.
Lisbeth Nieminen Publicerad

I allt större delar av näringslivet utnyttjas befintliga anläggningar nästan maximalt. Därför kan många företag få svårt att öka produktionen utan att investera i kapacitet. Fortsatta investeringar behövs för att produktiviteten ska höjas till den som svenskt näringsliv brukar ha. Den avtog under 2007. Eftersom vinstutvecklingen är god har företag råd att investera. Risken är att de inte tar sitt ansvar utan i stället prioriterar att dela ut vinsten till aktieägarna, skriver Unionen i barometern.

Bristen på arbetskraft med rätt kompetens fortsätter att öka. Något som i många branscher kan bli ett påtagligt expansionshinder. Redan nu gör arbetskraftsbrist att många befattningar inte blir besatta. Det finns skäl att på bred front sätta in kompetenshöjning.

Att regeringen i detta läge väljer att dra ner på arbetsförmedlingens resurser till bristyrkesutbildningar är inte bra, anser Unionen. Inte heller att antalet komvuxplatser minskas.

Unionen kommer att två gånger om året göra en enkät bland medlemsklubbarna som ska bilda underlag för en bedömning av konjunkturen under det nästföljande halvåret.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.