Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstemän mest benägna att ge bistånd

Att Sverige arbetar för en halverad fattigdom är viktigt tycker 66 procent av TCO-medlemmarna, vilket kan jämföras med 74 procent av Saco-medlemmarna och 49 procent av LO-medlemmarna. Det visar en Sifo-undersökning som Sida presenterar på Världsfattigdomsdagen.
Publicerad
Saco-medlemmarna är de som bäst känner till FN:s millenniemål vilka säger att fattigdom och svält ska utrotas.
För fackföreningsmedlemmarna är bistånd till hälsa och utbildning viktigast. Betydligt färre tycker att det är viktigt att ge stöd till fattiga länder så att de själva kan öka den ekonomiska tillväxten eller arbeta för rättvisare handelsvillkor. Men just ekonomisk tillväxt i de fattiga länderna anser Sida är en förutsättning för att millenniemålen ska nås.
Varannan Saco- och TCO-medlem är beredd att själv göra något för att millenniemålen ska nås. Var tredje LO-medlem kan tänka sig en egen insats.
Av dem som vill engagera sig är drygt 60 procent villiga att ge pengar till frivilligorganisationer. TCO-medlemmar är mer benägna att bli faddrar. LO-medlemmar är de som oftast skänker bort kläder. Men att ge bort kläder är något som Industrifacket varnar för om det inte gäller katastrofhjälp eller försäljning i Sverige. Anledningen är att handeln med begagnade kläder slår ut tusentals jobb inom textilindustrin i utvecklingsländerna.
De åtta millenniemål som världens ledare har enats om är: att fattigdom och svält ska utrotas, att alla ska få utbildning, att jämställdhet ska uppnås, att barnadödligheten ska minskas, att mödrahälsan ska förbättras, att spridningen av hiv och aids stoppas, att miljövänlig och hållbar utveckling säkras samt att ett globalt partnerskap för utveckling bildas.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.