Nya avtal mellan fack och arbetsgivare tycks fjärran i dag. Men om det värsta skulle hända och avtal utebli har SIF råd med konfliktåtgärder.
Aldrig tidigare har SIF varit så stadd vid kassan som nu. Tio miljarder har förbundet att förvalta. På bara några år har förmögenheten växt med tre miljarder, mestadels tack vare gynnsamma placeringar på börsen.
Som en jämförelse kan man säga att SIF i dagsläget skulle ha råd med fyra större konflikter inom verkstadsindustrin där 70 procent av SIF:s cirka 75.000 medlemmar inom området deltar. Varje sådan konflikt kan pågå i max 33 dagar. Totalt sju miljoner strejkdagar om man räknar varje strejkande medlems insats.
Den största delen av SIF:s tillgångar är bundna i aktier. Om SIF skulle sälja hela sitt innehav skulle det få dramatiska konsekvenser på börsen. Därför är strejkkassan omräknad till belåningsvärde.
Den senaste tidens turbulens på aktiemarknaden har gått lindrigt åt SIF. Man har undvikit höga risker i IT-företagen och har mycket av sitt innehav i traditionell svensk industri.
- Visst har vi i viss utsträckning märkt av nedgången. Vi har en del aktier i Telia och där har vi drabbats precis som alla andra, säger Urban Fastrup, ekonomichef.
Samtidigt har till exempel läkemedelsindustrin gått bra under året, så totalt sett har SIF haft ett lyckat år.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2000