- Vi är beroende av den motorn, de andra ger för låg volym. En flytt innebär i förlängningen en dödsstöt för hela fabriken. Nu förhandlar vi om att få hit annan tillverkning, säger Thomas Ivonen, ordförande för Sifklubben.
Skövdefabriken, med 1 800 anställda, tillverkar både bensinmotorer och dieselmotorer. Under närmare två år har en ny sexcylindrig bensinmotor för mellanklassbilar utvecklats.
- När tillverkningen skulle upp till beslut fick vi veta att Ford ansåg att den skulle läggas i Wales, den fabriken ansågs mer flexibel, där fanns EU-bidrag att hämta och de anställda har kontrakt fram till 2007. I Skövde skulle tillverkningen bli några kronor billigare, säger Thomas Ivonen.
Nu granskas Fords kalkyler för flytten av facken tillsammans med en löntagarkonsult.
I Köping, där Volvos tillverkar växellådor, awd och chassiprodukter finns oro för att jobben ska försvinna till Tyskland där facket slutit avtal för att garantera sysselsättningen i fem till åtta år.
Därför ska nu Sif ta diskussioner med Näringsdepartement.
- Vi kräver att de långa anställningsavtalen tas bort. Eller så ska vi ha likadana. Regeringen måste ta kontakt med Tyskland och Storbritannien, helst via EU-parlamentarikerna, säger Thomas Ivonen.
- Vi måste komma ifrån att det är lättare att flytta produktionen från Sverige än från andra länder. Gislaved är ett exempel. Att tillverkning flyttas på det här sättet innebär att engelsk arbetslöshet importeras, säger Thomas Ivonen.
I Köping hävdar Sifklubbens ordförande Jan Karlsson att varken Sif eller regeringen agerat tillräckligt.
- Sverige har för dåliga verktyg. Det borde kosta mer att flytta tillverkningen och säga upp personal. Villkoren för de anställda är bättre både i Frankrike och Spanien, säger Jan Karlsson.
Även Sifs chefsekonom Nils-Åke Carlsson är kritisk till avtalen om garanterade anställningar.
-Det gör att vanliga företagsekonomiska beslutskriterier inte gäller. I ett kortsiktigt perspektiv finns det risk att Ford flyttar verksamhet från Sverige, trots att den svenska verksamheten kan vara effektivare, säger han.
Avtalen om garanterade anställningar missgynnar länder där facken haft en positiv inställning till effektiviseringar, menar han.
- Företaget ger fel budskap, det är märkligt att företaget straffar de som gynnat rationaliseringar. Konkurrens ska ske på lika villkor. Politikerna har del i detta. Vi vill diskutera vad som ska göras, säger Nils-Åke Carlsson.
CHRISTINA SWAHN