Debattörer som pratar om jobben i framtiden brukar framhålla tillväxtens betydelse.
Med Angela Ayward på den gröna tankesmedjan Cogito är det annorlunda.
- Nej, det är inte nödvändigt. Vår ekonomi bygger idag på ständig tillväxt. Det är hela tiden rationaliseringar som minskar behovet av arbetskraft, vilket i sin tur gör att vi måste öka tillväxten för att hålla efterfrågan uppe. Vi vill vända på perspektivet, säger Ayward som sitter i styrelsen för Cogito, en tankesmedja som står nära Miljöpartiet.
- Vi kan inte ha ständig tillväxt. Det finns en gräns för vår konsumtion. Men det betyder inte att vi säger nej till tillväxt i vissa sektorer, till exempel inom miljöteknik.
Hur kan man styra så att det blir tillväxt bara i vissa sektorer?
- Genom att samhället och staten inför riktade åtgärder mot nya branscher. Det måste också finnas lagstiftning som gör att tillväxt i vissa sektorer inte gynnas.
För att de gröna sektorerna, till exempel sol- och vindenergi, ska blomstra behövs det till en början statliga riskkapitalfonder, menar Angela Ayward.
- Jag tror också att det är bra med stadsnära småskalig livsmedelsproduktion, så att vi inte fortsätter vara beroende av långväga transporter. En småskalig produktion är dessutom arbetsintensiv.
Att producera mat nära konsumenterna och i liten skala är inte bara miljövänligt, utan skulle även kräva flera arbetade timmar och minska arbetslösheten, enligt Ayward.
Arbetstidsförkortning är en annan väg för att jobben ska bli fler.
- Idag jobbar vissa alldeles för mycket medan vissa inte jobbar alls. Eftersom det finns en brist på arbetstillfällen är det rimligt att dela på de jobb som finns.
Varför talas det så lite om arbetstidförkortning i dag tror du?
- Jag tror att det handlar om ett svagt intresse från LO-förbunden, eftersom de ser risker att kortare arbetstid skulle kunna innebära mindre pengar i plånboken för låginkomsttagare. Och denna syn har påverkat Socialdemokraterna.
- Det ligger något i det. Därför måste låglönegrupper kompenseras på något sätt via skattsedeln.
Har vi råd att sänka skatterna för låginkomsttagare?
- Jag är inte så säker på att det skulle bli en förlust för samhället. Det blir fler som betalar skatt om man delar på jobben, och det blir färre bidragstagare. Man kan också räkna med att de sjukskrivna blir färre.
?
?
?