Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Tillväxt inte nödvändigt för jobben"

Tillväxt är inte nödvändigt för att vi ska klara jobben.
I livsmedelssektorn borde tillväxten snarare sjunka, eftersom fler borde arbeta med närproducerad mat. Det säger Angela Ayward på den gröna tankesmedjan Cogito.
Rickard Jakbo Publicerad

Debattörer som pratar om jobben i framtiden brukar framhålla tillväxtens betydelse.
Med Angela Ayward på den gröna tankesmedjan Cogito är det annorlunda.

- Nej, det är inte nödvändigt. Vår ekonomi bygger idag på ständig tillväxt. Det är hela tiden rationaliseringar som minskar behovet av arbetskraft, vilket i sin tur gör att vi måste öka tillväxten för att hålla efterfrågan uppe. Vi vill vända på perspektivet, säger Ayward som sitter i styrelsen för Cogito, en tankesmedja som står nära Miljöpartiet.

- Vi kan inte ha ständig tillväxt. Det finns en gräns för vår konsumtion. Men det betyder inte att vi säger nej till tillväxt i vissa sektorer, till exempel inom miljöteknik.

Hur kan man styra så att det blir tillväxt bara i vissa sektorer?

- Genom att samhället och staten inför riktade åtgärder mot nya branscher. Det måste också finnas lagstiftning som gör att tillväxt i vissa sektorer inte gynnas.

För att de gröna sektorerna, till exempel sol- och vindenergi, ska blomstra behövs det till en början statliga riskkapitalfonder, menar Angela Ayward.

- Jag tror också att det är bra med stadsnära småskalig livsmedelsproduktion, så att vi inte fortsätter vara beroende av långväga transporter. En småskalig produktion är dessutom arbetsintensiv.

Att producera mat nära konsumenterna och i liten skala är inte bara miljövänligt, utan skulle även kräva flera arbetade timmar och minska arbetslösheten, enligt Ayward.

Arbetstidsförkortning är en annan väg för att jobben ska bli fler.

- Idag jobbar vissa alldeles för mycket medan vissa inte jobbar alls. Eftersom det finns en brist på arbetstillfällen är det rimligt att dela på de jobb som finns.

Varför talas det så lite om arbetstidförkortning i dag tror du?

- Jag tror att det handlar om ett svagt intresse från LO-förbunden, eftersom de ser risker att kortare arbetstid skulle kunna innebära mindre pengar i plånboken för låginkomsttagare. Och denna syn har påverkat Socialdemokraterna.

- Det ligger något i det. Därför måste låglönegrupper kompenseras på något sätt via skattsedeln.

Har vi råd att sänka skatterna för låginkomsttagare?

- Jag är inte så säker på att det skulle bli en förlust för samhället. Det blir fler som betalar skatt om man delar på jobben, och det blir färre bidragstagare. Man kan också räkna med att de sjukskrivna blir färre.

?

?

?

Fakta

 Angela Aywards tre förslag för ökad sysselsättning
  • Stimulera företagande inom förnyelsebar energi
  • Dela på jobben. Inför generell arbetstidsförkortning
  • Stimulera småskalig, mer arbetsintensiv matproduktion i stället för långväga transporter av storskaligt producerad mat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.