- Det har skett en utveckling från repression av tidsbegränsade anställningar till resignation inför dem, säger Jonas Malmberg, forskare vid Arbetslivsinstitutet.
En grupp forskare har fått i uppdrag av regeringen att utreda och komma med förslag på hur reglerna för tidsbegränsade anställningar ska se ut.
- Vi undersöker möjligheten att något växla spår. I stället för att förbjuda bort tidsbegränsade anställningar vill vi förstärka deras ställning. Det ska inte vara så dramatiskt att vara korttidsanställd, säger Jonas Malmberg.
Han menar att acceptansen av visstidsanställningar har ökat stadigt sedan lagen om anställningsskydd (las) infördes 1974. Under åren mellan 1974 och 1980 hann Arbetsdomstolen (AD) avgöra 30 mål som rörde tidsbegränsade anställningar. Under hela 80-talet förde facken dit 25 mål, och på 90-talet, när vi sett den största ökningen av den typen av anställningar, har AD inte ens behandlat 10 mål.
- När regeringen införde las 1974 knöt man anställningsskyddet till dem med tillsvidareanställning, och etablerade tudelningen mellan de olika grupperna. Man ville se till att inte få för många tidsbegränsade anställningar. AD hade från början en restriktiv syn på när det var tillåtet. Man har successivt blivit mer liberal, precis som lagstiftningen.
Lagstiftarna lade ett stort ansvar på facket att hålla efter de korta anställningarna. Tanken var att man genom avtal och arbetsgivarens skyldighet att motivera visstidsanställning skulle kunna begränsa dem. Men vapnet har blivit allt trubbigare.
Jonas Malmberg ser tre framträdande skäl till att arbetsgivarna allt oftare väljer att anställa personal på begränsad tid: man vill garantera sig för snabba växlingar i arbetskraftsbehovet, de är billigare eftersom de inte får till exempel kompetensutveckling i samma utsträckning som fast anställd personal, och för det tredje ses det som ett sorteringsinstrument.
- Det kan vara svårt att i ett tidigt skede se vilka personer man ska satsa på. Då blir det billigare att ha korttidsanställd personal.
Vid årets slut ska utredningsgruppen komma med förslag på hur en framtida lagstiftning kan se ut.
LINDA SVENSSON© siftidningen