Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tidigarelagt mbl på Ericsson

Publicerad

Tidigarelagt koncern-mbl på Ericsson

Ericssons ras på börsen efter vinstvarningen skakar Sverige i grunden. Ericsson brukar sägas vara landets viktigaste företag och fondspararna har förlorat många tiotals miljarder de senaste dagarna. På onsdag träffar Ericssons koncernledning de fackliga representanterna för ett första, och tidigarelagt möte efter kursfallet.

Handeln med Ericssonaktier stoppades på börsen under måndagen sen företaget gett en så kallad vinstvarning, det vill säga berättade att resultatet för årets första kvartal skulle bli sämre än väntat. Och när aktiehandeln återupptogs föll aktien snabbt. Spekulationerna kom igång om ytterligare nedläggningar av företagsenheter, eller försäljning liknande den kring mobiltelefontillverkningen.
Per Lindh på Ericsson Enterprise i Nacka är SIF-representant i Ericssons bolagsstyrelse och säger att han hittills inte hört talas om några åtgärder.
- Det är ju lite svårt att kontrollera en situation som beror på konjunkturen i USA. Det är klart att risken finns att ytterligare delar av företaget säljs ut eller läggs ned. Men som sagt, ännu vet vi ingenting.
Lillemor Weissmann är klubbordförande på Ericsson Radio Systems i Gävle:
- Det har ännu inte märkts nån oro bland medlemmarna. Vi måste se framåt. Fabriken är ju en av de allra viktigaste.
Christer Eriksson på Ericsson Components i Kalmar är mbl-förhandlare för SIF på koncernnivå:
- Vi ska ha ett möte med koncernledningen i morgon. Normalt är det på torsdagar men det har tidigarelagts med anledning av läget. Vet inte ännu vad som kommer upp. Men det blir sannolikt inga större, konkreta åtgärder så snart.
Vad kan komma på sikt?
- Jag kan inte spekulera om framtiden i det här läget. Men jag hoppas på krafttag. Jag tycker inte att resurserna har utnyttjats helt effektivt. För då hade inte företaget hamnat i den här situationen, säger Christer Eriksson.

© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.