Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tiden gör jobbet

Så här i startgroparna för det nya året kan det väl sitta fint att få reda på hur du ska bli rik? Den amerikanska affärstidningen Fortune har listat tio enkla steg för att skapa en förmögenhet. Recepten på framgång lyder i princip: Börja spara tidigt, undvik avgifter och satsa på aktier.<br />
Publicerad
Bra tips som jag skriver under på även om det nödvändigtvis inte behöver handla om några förmögenheter. Att successivt kunna förbättra sin ekonomi är säkert en tillräcklig morot för de flesta av oss.
Ju tidigare du börjar spara, desto större utväxling kommer dina investeringar ge. Kommer du bara igång i tid behöver insatserna inte vara så stora för att ge resultat. Det viktiga är att du ger pengarna tid att växa.
Fortune bjuder på följande exempel: En 22-åring börjar spara 100 dollar per månad med 8 procents avkastning per år och slutar spara efter tio år. En 32-åring börja spara 100 dollar per månad med 8 procents avkastning och fortsätter tills hon är 64 år. Personen som började vid 22 års ålder kommer att ha 234 600 dollar.
Hon som började vid 32 endast 177 400 dollar. Om detta låter lockande eller inte beror säkert på hur gammal du är.
Hur kul är det förresten att få höra vad man borde ha gjort för tio år sen? Men poängen är solklar. Det lönar sig att börja i tid.
Men det finns inga garantier. Sparande i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl öka som minska i värde. Ett bra sätt att minska riskerna är dock att spara regelbundet.
Enklast blir det om du har en automatisk överföring varje månad. Be din arbetsgivare eller bank att överföra pengar direkt till ditt sparande. Du måste inte engagera dig i sparandet. Visst kanske du vill titta till utvecklingen då och då och kanske byta fond ibland men det är inget tvång.
Om du ser på ditt sparande med perspektiv är det lättare att inte deppa ihop när kurserna rasar. Vad som händer under några månader är tämligen ointressant om du placerar med 20-30 års horisont. Med den sparhorisonten är det dock högintressant att hålla nere avgifterna.
Enklast gör du detta genom att hålla dig till indexfonder med låga avgifter. Indexfonder placerar spararnas pengar med samma fördelning som ett aktieindex och tack vare låga avgifter och låg omsättning i portföljen lyckas de bättre än genomsnittet av aktivt förvaltade fonder. Avgiften för en indexfond är i snitt 0,52 procent medan en aktivt förvaltad fond i snitt kostar 1,24 procent.
Sparar du 1 000 kronor i månaden i 30 år kan det i slutändan innebära en skillnad på hela 78 000 kronor. Exakt vilka fonder ska du välja då, det finns ett femtiotal indexfonder att välja mellan i Sverige? Ja, grundtipset är ju längre sparhorisont desto mer viktat i aktier. Ju kortare sparperiod, desto mer inslag av räntesparande behövs.
Här gäller det att se sparandet i stort. Jag sparar till exempel enbart i aktier men likväl är mitt största sparande ett räntesparande. Hur kan det hänga ihop?
Jo, jag amorterar på bolånet. Amorteringen har säker avkastning emedan den i sämsta fall hur som helst minskar ränteutgiften som uppstår när lånet minskar. Jonas Lindmark är analyschef och redaktör på Morningstar Sverige och hans budskap är glasklart: Det bästa sparandet för den som har lån är att amortera. Han menar att du får den ränta du annars själv skulle betala, vilken är större än avkastningen på räntefonder eller statspapper, plus att du sänker ditt risktagande.
Lycka till 2007!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.