Telia har lyckats komma in på UMTS-marknaden utan licens. Ett nybildat nätbolag, samägt med Netcom, som äger Tele2, ska bygga ut nätet för tredje generationens mobiltelefoni.
Lösningen på Telias bekymmer blev Tele2/Netcom, som var ett av fyra bolag som fick UMTS-licens. Sveriges två största mobiltelefonioperatörer slår sina påsar ihop och delar på de ansenliga investeringskostnaderna. Personalen på Telia är nöjd med affären.
- Jag ser inga farligheter med det här. Visserligen är det vår argaste konkurrent vi allierat oss med, men affärsmässigt är det bara fördelar, säger Arne Kågestedt, SIF-klubbens ordförande på Telia Mobile.
Telia och Netcom ska dela nät, men konkurrera som vanligt om kunderna.
- Att bygga nätet är en kostsam investering. Det är fråga om jättebelopp. Den här lösningen kommer kunderna till del, de kommer billigare undan, säger Arne Kågestedt.
För tre veckor sedan meddelade Post- och telestyrelsen vilka som fått UMTS-licenser. Förvåningen blev stor när Telia blev utan.
- Det var chockartat, en väldigt konstig situation. Men det övergick ganska snart i revanschstämning. Vi visste att vi inte var dåliga, säger Arne Kågestedt.
Han menar att den överklagan av beslutet som Telia lämnar in i dag har stor betydelse.
- Den har ett högt symbolvärde för personalen. Vi är alla övertygade om att det inte gjorts något fel från Telias sida.
Bildandet av ett nätbolag med Netcom ser han också som en säkerhet för personalen. På kort sikt hade det knappast haft någon betydelse för Telia att stå utanför den tredje generationens mobiltelefoni, man är redan störst i Sverige inom GSM. Men på längre sikt hade företaget antagligen fått svårt att behålla personalen.
- Många medarbetare har redan fått direkta erbjudanden från konkurrenter, säger Arne Kågestedt.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2000