- Telia kommer att erbjuda sina kunder UMTS samtidigt som konkurrenterna.
Det säger Marianne Nivert, tillförordnad vd, med anledning av beskedet i lördags att Telia inte återfinns bland de fyra bolag som fått licens att bygga upp den tredje generationens mobilnät i Sverige.
Vid en presskonferens i dag, måndag, presenterade Marianne Nivert företagets handlingsalternativ för att kunna tillhandahålla UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) för sin kunder när nätet lanseras år 2003. Telia står fast vid att den första åtgärden blir att överklaga Post- och telestyrelsens (PTS) beslut, men kan inte ange på vilka juridiska grunder detta ska ske. Inom tre veckor ska överklagan vara klar.
Parallellt arbetar Telia med tre handlingsalternativ, där ett är rollen som virtuell nätoperatör (VNO). Detta innebär att Telia hyr in sig på ett annat bolags nät, och således kan erbjuda sina kunder egna tjänster. I utbyte kan Telia tillhandahålla ett redan väl utbyggt mobiltelefonnät.
- Vi kommer ju inte att ställa vår infrastruktur till konkurrenternas förfogande gratis, säger Marianne Nivert.
De två andra vägarna att gå skulle vara att erbjuda bredband i mobiltelefonen med alternativa tekniker, som LAN och GPRS, eller i andra hand strukturella affärer, det vill säga ett samgående med ett annat bolag som ger Telia tillgång till en G3-licens.
- I inget annat land har det hänt att den ledande mobiloperatören inte fått en licens, säger en förbittrad Nivert.
Enligt Telias ledning är Post- och telestyrelsens beslut en ren skrivbordsprodukt utan någon förankring i verkliga förhållanden.
- Man kan ju knappt ta uppgifterna på allvar om 20 000 basstationer och 36 miljarder i investeringar. Har de verkligen tänkt lägga in de här beloppen?, undrar Kenneth Karlberg, vd för Telia Mobile.
Telia anser sin beräkningsmodell vara riktig och kan inte riktigt se anledningen till PTS avslag på ansökan om 3G-licens. Företaget överväger att begära inhibition, frysning, av utbyggnaden tills överklagan är färdigbehandlad.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2000