Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telekomkrisen på Gotland

Publicerad

Telekomkrisen på Gotland

Telekomkrisen har skördat offer också på Gotland. Flextronics drar ned med ett 70-tal tjänstemän och flera gick gråtande hem. Men flera företag och myndigheter på ön söker folk.

I förra veckan kom beskedet som de anställda på Flextronics i Visby fruktat. Inställda order fick företaget, som gör mobiltelefonsystem till bland andra Ericsson, att ta dra ned på antalet tjänstemannajobb. 74 tjänster berörs, av dem går tre över till kollektivsidan. Av de övriga 71 tjänsterna innehas 27 av kvinnor.
Ett tiotal anställda har valt så kallade frivilliga lösningar, som att säga upp sig eller ta tjänstledigt. Nästan lika många är vikariat som går ut till hösten. I praktiken handlar det om ett 50-tal medarbetare som blir arbetslösa
Läget för Flextronics i Visby har försämrats snabbt. Under det senast året har cirka 90 tjänstemän nyanställts, av dem har ett 20-tal anställts sedan nyår.
Vetskapen om neddragningen har legat över personalen en månad. När beskeden kom, gick flera av de drabbade hem med tårar i ögonen.
- Idag har de flesta samlat sig. Trygghetsrådet och arbetsförmedlingen har varit här och de flesta kommer nog att kunna få jobb rätt snart, säger Oddbjörn Solberg, ordförande i SIF-klubben.
Flera myndigheter och företag på ön har anställningsbehov, däribland ett par helt nya. Försäkringskassan ska bygga upp en ny enhet med cirka 100 anställda. En militär administrativ enhet som ska bestå av 30-40 tjänstemän som ska serva östra Sverige ska också sättas upp. Bägge ska vara igång till årsskiftet.
Frågan för de kvarvarande på Flextronics är förstås hur djup och långvarig telekomkrisen blir. Räcker de nu beslutade åtgärderna?
– Vi kan bara ta ställning till nuläget. Ericsson har fått ett par stororder, så det kan nog klara sig, säger Oddbjörn Solberg.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.