Forskare har, enligt tidningen Daily Mail, konstaterat att de naturliga ingredienserna i en kopp te kan förbättra din hjärnkapacitet och göra dig mer alert. Efter att ha jämfört prestandan hos frivilliga försökspersoner som stärkt sig med en kopp äkta te, med personer som fick dricka något tesubstitut, kom forskarna fram till att tedrickarna gjorde betydligt bättre ifrån sig 20 respektive 70 minuter efter tepausen, jämfört med dem som fick placebo. De var mer noggranna i sina arbetsuppgifter och kände sig mindre trötta.
Forskarna undersökte specifikt effekterna av aminosyran teanin som finns i vissa teer och som sägs minska oron, sänka kortisolhalten och skydda nervcellerna i hjärnan, samt koffein.
I te finns också antioxidianter, som även återfinns i blåbär och färgstarka grönsaker och frukter och som har visat sig kunna minska risken för hjärtproblem, cancer och Parkinsons. Dessutom finns det undersökningar som hävdar att bendensiteten förbättras om du dricker te regelbundet under tio år eller mer
I grönt och rött te finns det en sorts antioxidianter, tanniner, som innehåller antiinflammatoriska ämnen som lär kunna skydda mot virus.
Mjölk i tekoppen har påståtts förta många av teets positiva effekter, men enligt Daily Mail finns det studier som visar att mjölken inte har någon effekt på hur tedrickaren absorberar favonoider eller andra antioxidanter.
Vilken sorts te som användes i försöket, framgår inte, men vitt te innehåller mest antioxdanter och högst koncentration av teanin, men mindre än hälften så mycket koffein som svart te.