Låt arbetsmarknadens parter avtala om pensionsåldern. Det kräver TCO apropå förslaget att via lag höja rätten att arbeta till 67 års ålder. Samtidigt hotar man att anmäla regeringen för brott mot internationella konventioner.
Pensionsfrågan är en het potatis i svensk politik. Än hetare blir den med den åldrande befolkningen och den påstått förestående arbetskraftsbristen. När nu regeringen vill införa en lag som slår fast rätten att arbeta till 67 år ryter TCO ifrån.
- Det här är traditionellt en fråga för arbetsmarknadens parter att reglera. Regeringens förslag inskränker avtalsrätten, säger Anna-Stina Elfving på TCO.
Just nu analyserar man möjligheterna att anmäla regeringen till Europarådet eller ILO (International Labour Organization). Sverige har undertecknat internationella avtal som innebär att man bara får inskränka avtalsrätten om det finns väldigt allvarliga skäl.
- Vi tycker inte att den här frågan har den digniteten. Men för att anmäla måste man tro på att man ska lyckas. Därför måste vi analysera och kolla hur de här organisationerna har dömt i frågan tidigare.
Själva sakfrågan, rätten att arbeta till 67 år, har TCO egentligen inga synpunkter på. I själva verket säger man sig vara för mer flexibilitet och möjligheten att jobba så länge man vill. Vissa branscher undantaget.
- Avtal kan man anpassa till branscher och yrkesgrupper. Med lagstiftning blir det en ovillkorlig rättighet att arbeta till 67. Ett skräckexempel är dansare. Det är ju inte så kul att se en 65-åring dansa Svansjön. Det säljer man inga biljetter på. Då kommer arbetsgivaren att säga upp dem som inte håller måttet, i stället för att, som idag ha en överenskommelse om när man ska sluta, säger Anna-Stina Elfving.
Men är inte det åldersdiskriminering?
- Nej, det är absolut inte åldersdiskriminering. Det är inte för inte som de slutar vid 40 i dag. Det handlar om hälsa och säkerhet. För många är det så att de helt enkelt inte klarar av det.
- Ett annat exempel är trafikledare. Det finns i dag i internationell rätt att de måste sluta vid en viss ålder.
Men om parterna själva vill reglera frågan, varför har man då inte fört upp den till diskussion i avtalsförhandlingarna?
- Arbetsgivarna vill inte diskutera det.
Är det inte rimligt att lagstifta om det då?
- Vi hade önskat att det diskuterats i en arbetsgrupp med arbetsmarknadens parter och regeringen. Då hade vi säkert kunna hitta en lösning. Det är oerhört viktigt att värna kollektivavtalsrätten.
I mars väntas regeringen lägga fram en proposition om pensionsåldern. Till dess ska TCO ha analyserat klart möjligheten till en anmälan.
- Vi vill gärna se att arbetsgivarna samarbetar med oss. De är också emot förslaget, säger Anna-Stina Elfving.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001