TCO kritiserar EU-rapport
Det behövs mer av deltidsarbete och tillfälliga anställningar för att få ner arbetslösheten i Europa, enligt en EU-rapport som presenterades i Stockholm i dag.
- Rapporten har inget vetenskapligt värde, säger Monica Breidensjö, TCO. Hubert Krieger, forskningsledare på Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor med säte i Dublin, hävdade att utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare fortfarande är den bästa metoden att få fler människor sysselsatta. Hälften av de företag som praktiserar utvecklingssamtal rapporterar att de också nyanställer.
- Det är den enskilt viktigaste faktorn i kombination med kvalificerat grupparbete, ökat deltidsarbete och systematisk produktutveckling.
En enkät till 5 800 företagsledare i tio EU-länder visar dock att bara 5 procent av företagen (7-8 procent i Sverige) ändrar sin organisation i den riktningen.
- Europa missar en möjlighet. Vi vet vad som behöver göras men gör det inte, sa ekonomen Hubert Krieger.
Han anser att det ökande antalet deltidsjobb och tillfälliga arbeten är en nödvändig utveckling för att få ner arbetslösheten. Kanske inte i Sverige men i länder som Tyskland med för få kvinnor i arbetskraften.
Hård kritik
Monica Breidensjö, TCO, är Sveriges fackliga representant i Dublinfondens jättelika partssammansatta styrelse, med 45 ledamöter. Hon erinrar om att korttidsanställningar har ökat även i Sverige på 90-talet, från 7 till 13 procent, men är mycket kritisk till slutsatserna i rapporten.
- Jag ställer inte upp på det här. Det finns inga belägg för att det här skulle vara en lagbunden utveckling.
- Europa vill ju konkurrera med kvalitet, inte med att folk går ut och in i företagen. Det dröjer nog inte länge förrän vi har brist på arbetskraft i Europa, tror Monica Breidensjö.
Hon och andra fackliga representanter har protesterat mot att enkäten bara gått ut till företagsledare och inte också till facket och de anställda. Enligt Hubert Krieger räckte inte pengarna till det. Breidensjö har också invändningar mot den låga svarsfrekvensen i undersökningen, 18 procent. Största bortfallet visar Spanien (91 procent), det lägsta Irland (61 procent). I Sverige svarade drygt 32 procent.
- Man måste ha nån hederlighet i sin vetenskapliga analys. I Sverige accepterar vi inte svarsfrekvenser under 70 procent. Det här problemet har Dublininstitutet haft i flera undersökningar. Men det hindrar inte forskarna att dra långsiktiga slutsatser som underligt nog sammanfaller med EU-kommissionens, säger Monica Breidensjö.
BJÖRN ÖIJER© SIF-tidningen 1998