Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO kräver stopp för utförsäkringar

Regeringen har lovat tillsätta en utredning kring sjukförsäkringen. I väntan på dess färdigställande anser TCO att ingen mer ska behöva drabbas av utförsäkring.
Linda Svensson Publicerad 7 oktober 2010, kl 14:36

- Det är väldigt bra att de gör det här nu. Men tills de är klara, ska vi då ha ytterligare nya fall där folk hamnar i kläm på grund av en stenhård tillämpning av tidsgränser? Nej, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Han förutsätter att utredningen kommer att leda till förändringar av sjukförsäkringen. För TCO:s del handlar det om två saker man vill rätta till i första hand. Dels handlar det om de administrativa tidsramarna. I stället för att helt förlita sig på dem anser TCO att man måste se till individen. Dels har man synpunkter på diagnostillämpningen.

- Du kan inte genom diagnosundantag avgöra vem som ska ha sjukpenning och vem som inte ska ha det.

Sture Nordh förutsätter att utredningen kommer att leda till någon form av förändring. Han anser dessutom att de som nu drabbats av utförsäkring ska få någon form av kompensation.

- Det kan inte vara rimligt att jag, för att jag hade otur att bli sjuk under en tid med väldigt strängt regelverk, ska drabbas hårdare än andra. Det är rimligt med någon form av kompensation, om det sedan blir i form av ersättning eller återförsäkring återstår att se. Det går att lösa.

Linda Svensson