TCO-krav på mobiltelefoner klara
Mobiltelefoner innehåller många giftiga ämnen. I Sverige tillåts de avge dubbelt så hög strålning som i USA. Det här vill TCO ändra på.
Datorskärmar är produktområde där TCO-märkning har blivit såväl världsstandard som försäljningsargument. Märkningen borgar för en viss säkerhet för användaren vad gäller strålning och materialinnehåll.
Nu handlar det om mobiltelefoner som kan innehålla ämnen som är förbjudna i andra produkter. TCO Developement bearbetar för närvarande svaren på en enkät som de skickat till tillverkare och användare. Till hösten kan den första certifieringen, godkännandet av mobiltelefonerna börja.
För att godkännas för TCO-märkning får telefonerna inte innehålla kadmium eller kvicksilver. Bägge ämnena kan finnas i de uppladdningsbara batterierna. Kvicksilver kan också användas i displayerna.
Bly tillåts i lödningar men inte i färger, lack och plast.
Förbud mot mindre plastdelar av PVC är ett annat krav. Mobiltelefonerna ska också vara innehållsdeklarerade och lätta demontera för återvinning.
Allergiframkallande ämnen som nickel eller krom får inte användas i detaljer som kan komma i kontakt med huden. TCO vill också ha bort bromerade flamskyddsmedel, som har effekter som påminner om PCB, men accepterar ersättningsmedlet fosfatestrar som av en del forskare anses vara allergiframkallande.
- Det finns idag inte några alternativ till bromerade flamskyddsmedel som är helt ofarliga. Och något flamskyddsmedel måste finnas. Fosfatestrar kan möjligen vara allergiframkallande vid direktberöring. Men i låga doser och inbakade i plasten är det inget som talar för att de kan vara något större problem, säger Jan Rudling, vd på TCO Developement.
Strålningen från telefoner är det som hittills mest uppmärksammats när det gäller mobiltelefoner. Många som använder mobiltelefoner i jobbet eller privat, och inte minst föräldrar till barn som har telefoner, är oroliga för för hur strålningen påverkar dem.
I Europa tillåts en högsta strålningseffekt (SAR-värde) på två watt/kg, vilket är drygt dubbelt så högt som det SAR-värde på 0,8 watt/kg som TCO vill tillåta. 0,8 watt/kg är också det SAR-värde som godkänns som gränsvärde av myndigheter i USA.
- Nu gäller det också att snabbt skapa ett användartryck, ett utbrett konsumentkrav på miljövänligare telefoner, så att tillverkarna förstår att de kan bli en fördel i konkurrensen om kunderna, säger Jan Rudling.
- De stora tillverkarna verkar tro att det är bara knappglada 20-åringar som använder mobiltelefoner. Så är det ju inte. Många äldre använder mobiltelefoner i jobbet. De fackliga organisationerna och även företag ett stort ansvar för att skapa detta användartryck på tillverkarna, säger han.
GUNNAR HÄGG© siftidningen