För ett år sedan anmälde TCO den svenska regeringen till EU-kommissionen för brott mot EU:s direktiv om tidsbegränsade anställningar. Direktivet anger att det måste finnas ett skydd för arbetstagarna, så att de otrygga anställningarna inte missbrukas. Det har inte svensk lag anser TCO. I mars uppmanades regeringen att besvara kommissionens frågor. Men svaren är inte tillfredsställande anser TCO.
- Det vi främst reagerar mot är den allmänna visstidsanställningen. Regeringen skriver i sitt svar att anställningsformen inte ska användas för att lösa ett stadigvarande behov av arbetskraft. Men arbetsgivaren avgör ensidigt om det föreligger ett sånt behov eller inte, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Regeringen skriver att det finns beredskap för att lagstifta om ett skydd, till exempel en övre gräns för hur länge en person får vara visstidsanställd hos en arbetsgivare innan det övergår i en tillsvidareanställning.
- Men EG-rätt ska man tillämpa från dag 1, säger Ingemar Hamskär.
Han säger att många hamnar i en visstidskarusell där arbetsgivaren staplar olika korta anställningar på varandra. På företag med kollektivavtal är det svårare. Där ska fackklubben informeras om motiven till att en person får en tidsbegränsad anställning.
- På Unionens område har man väldigt bra avtal. Där har man lyckats täppa till hålen. Det visar på förträffligheten med kollektivavtal.
- Vad vi vet är att en stor andel av de 600 000-700 000 visstidsanställda i Sverige är oorganiserade. Vi måste visa att vi vill stärka deras rättigheter.