Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO drar igång anti-stresskampanj

Publicerad

TCO drar igång anti-stresskampanj

Tempot och kraven i arbetslivet fortsätter att öka. Därför tar TCO initiativet till en nationell kampanj mot stressen.

Visserligen trivs de flesta tjänstemän på sina arbeten – men de är stressade. Nio av tio anser att jobbet är tidspressat och nästan lika många tror att stressen kommer att öka.
Denna bild av ett Tjänstemannasverige under svårt tryck, finns i en TCO-studie där 2 770 tjänstemän i Finansförbundet, Försäkringstjänstemannaförbundet och HTF har utfrågats. Sämst är det i yrken där de anställda har lågt inflytande samtidigt som arbetstempot är högt, exempelvis kassajobb på bank och callcenterjobb. Hos anställda i dessa yrken är stressrelaterad ohälsa i form av ryggproblem, magont och migrän relativt vanligt.
- Men stress är inte unikt för tjänstemän. Bilden bekräftas av andra rapporter för andra grupper, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, som på onsdagen lanserade organisationens nya anti-stresskampanj.
I höst presenteras "folkrörelsen mot stress", som ska bli en nationell rörelse. Ett av målen är att skapa debatt också ute på arbetsplatserna, och inte – som i dag - bara mellan politiker och fackfolk.
- Många människor känner igen problemet i sin vardag, men vad som ska göras åt det diskuteras på helt andra platser.
Inom kort kommer TCO även att göra en sammanställning av alla befintliga rapporter om stress i arbetslivet. Avsikten är att skapa en helhetsbild.
Sist, men inte minst, ska TCO bjuda ut regeringens nya arbetsgrupp mot stress och ohälsa på arbetsplatsbesök, för att politikerna med egna ögon ska få se hur det står till i arbetslivet.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.