Stämningen var ansträngd, arbetsbelastningen hög och arbetsgivaren kärv. Den 55-åriga kvinnan från Gästrikland hade vantrivts och känt sig trakasserad på sitt jobb under lång tid. När hon nekades betald ledighet i samband med moderns begravning blev det för mycket och hon sa upp sig med omedelbar verkan.
Unionens arbetslöshetskassa ansåg dock inte att kvinnan haft giltig anledning att säga upp sig och stängde av henne från ersättning i 45 dagar. Läkarintyget som uppmanade kvinnan att säga upp sig på grund av hälsoskäl är daterat efter uppsägningsdagen och är, enligt a-kassans beslut, därmed inte giltigt.
Unionenmedlemmen överklagade beslutet med motiveringen att situationen på arbetsplatsen varit så dålig att hon varit tvingad att sluta - och fick rätt i förvaltningsrätten. Med tanke på att det gjorts försök för att komma till rätta med problemen med hjälp av en konfliktkonsult fann rätten att kvinnan haft giltig anledning att säga upp sig.
Unionens a-kassa överklagade men nu har kammarrätten kommit till samma slutsats. De långvariga konflikterna, att kvinnan vid flera tillfällen nekats rättigheter och att Unionen strax före uppsägningen gjorde en framställan om förhandling visar att kvinnan hade rätt att säga upp sig, enligt domen.
