Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tårtlunch frestade Ericssonanställda

Ett stort tårtkalas och närmare 200 företagsbesök. Det är Göteborgsregionens recept för att nå nya och gamla medlemmar under den pågående Unionenveckan.
Ola Rennstam Publicerad 13 november 2009, kl 10:24

När de anställda på Ericsson i Mölndal kom ut från lunchmatsalen i torsdags väntade en trevlig överraskning. Gigantiska tårtor dekorerade med gröna Unionen-emblem stod uppdukade, vilket föga överraskande fick många att stanna till och förse sig.

De som höjde blicken över bakverken kunde också tävla om biobiljetter, botanisera bland godis, prylar och broschyrer. Mellan tuggorna passade många på att ställa frågor och diskutera med representanterna från den lokala klubben och Unionens regionkontor. Ämnen som avhandlades var alltifrån fördelarna med inkomstförsäkringen till vad man egentligen tjänar på att förhandla bort sin övertidsersättning och åsikter om de otaliga konsultföretag som Ericsson anlitar.

På anläggningen i Mölndal arbetar närmare 700 personer. Cirka en tredjedel är medlemmar i Unionen, Sveriges Ingenjörer har knutit till sig något fler och resten - ett par hundra personer - är oorganiserade. Och det är dem Unionen vill nå med sitt besök.
- Vi vill framför allt lyfta fram kollektivavtalets alla fördelar och göra folk medvetna om vad det innebär om man inte har avtal. Och så hoppas vi förstås rekrytera många nya medlemmar, säger ombudsmannen Lars Edmar.

Det stora tårtkalaset var också en möjlighet för den lokala Unionenklubben att nå sina medlemmar och fånga in synpunkter på arbetsmiljö och annat som rör arbetslivet.
- I vardagen har folk sällan tid att söka upp den lokala klubben och prata med oss förtroendevalda. Det betyder väldigt mycket för oss att regionkontoret kommer ut så här, det ger en fin support, säger klubbordförande Hans Elgebrand.

Under vårens Unionenvecka arrangerade regionkontoret i Göteborg en rad olika evenemang. En utvärdering visade att det var just besöken ute på företagen som gav bäst respons och därför har man den här gången valt att nästan enbart satsa på uppsökande verksamhet. Det blir besök både på stora arbetsplaster med etablerade klubbar och på företag där det saknas kollektivavtal och klubb. Totalt räknar Göteborgskontoret med att besöka mellan 150-200 arbetsplatser under veckan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.