Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ta raka vägen till jobbet!

Se till att ta raka vägen till och från jobbet - annars kan du bli snuvad på försäkringspengar om olyckan är framme. Så fort du avviker det minsta från din vanliga färdväg riskerar du att gå miste om arbetsskadeförsäkringen.
Johanna Rovira Publicerad 1 september 2008, kl 11:21

Gå direkt till jobbet utan att passera gå. Eller dagis, eller hundvakten eller den där lilla butiken på hörnet som säljer nymalet morgonkaffe, om det innebär att du måste göra minsta lilla avstickare från din vanliga väg till jobbet. Råkar du ut för en olycka på väg till och från jobbet täcks du av försäkring om något skulle hända - men väjer du av för att köpa kaffe vill Försäkringskassan slippa betala om du skadar dig.

Som mannen som snubblade åt fel håll. Han kom på att han glömt glasögonen hemma och eftersom han inte kunde jobba utan dem, vände han om och snubblade på sin egen tröskel och slog sig illa.

Dessvärre snubblade han inåt och gick miste om ersättning för arbetsskada. Hade han i stället snubblat utåt, hade det varit en annan femma, ansåg Försäkringskassan.

En annan man skulle slänga soporna på vägen till jobbet. Men eftersom sopnedkastet låg en trappa upp gick han miste om ersättning. Han hade avvikit från färdvägen, enligt Försäkringskassan.

- Försäkringskassan kan ha en väldigt strikt och restriktiv tolkning av vad som anses vara färdvägen, säger Tom Aspengren, jurist på LO-TCO rättsskydd.

- Vi anser att lämna barn på dagis, till exempel, inte ska betraktas som avvikelse från färdvägen, eftersom du behöver lämna barn för att kunna jobba och eftersom det är utanför föräldrarnas kontroll var man får dagisplats.

- Men det går att göra olika tolkningar av rättsläget och det finns inga garantier för att man får ersättning om man skadar sig på väg till förskolan, säger Tom Aspengren.  

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]