Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SVT minskar antalet bemanningsanställda

Världsmästerskapen i fotboll, prinsessbröllopet och valet. Stora produktioner som krävde extrainsatt personal på SVT. Men nu är satsningen över och den inhyrda personalen åker ut med buller och bång.
Lina Jonsson Publicerad

På SVT arbetar cirka 2 100 tillsvidareanställda. Därtill använder sig företaget av bemanningsföretag för att täcka upp för det kortsiktiga personalbehovet. Sammanlagt är 100 personer anställda av fem olika bemanningföretag, men majoriteten är fördelade mellan Manpower och Mediekompetens. Tidigare under året har behovet av extrapersonal varit stort, på grund av många stora evenemang, men nu har de inhyrda inte fått några nya arbetspass och istället delats in i tre prioriteringsgrupper, beroende på om de får vara kvar eller inte.

Grupp ett som får behålla jobbet, grupp två som får de jobb som blir över och grupp tre som får packa ihop sina saker och gå hem. Det skriver tidningen Medievärlden. Ingen av de anställda har fått något besked om vilken prioriteringsgrupp de tillhör vilket har skapat en stor oro bland personalen.

Gun Karlsson, Unionens klubbordförande på SVT känner inte till några prioriteringslistor, men kan bekräfta upprördheten bland den inhyrda personalen.

- De har inte skött det här på ett bra sätt. Det är klart att de inhyrda fick förhoppningar om att få vara kvar efter att ha jobbat hårt med alla evenemangen och där borde ledningen varit tydligare från början och inte gått ut så här hårt när det kom till kritan.

Facken på SVT har under en längre tid försökt att skapa diskussion kring hur de bemanningsanställda på företaget behandlas, men utan något större resultat. Förra veckan skickade företagsledningen ut ett mejl till sina anställda, där de bad om ursäkt för de eventuella missförstånd prioriteringslistorna inneburit.

- Många av de inhyrda har jobbat här under en längre tid och vi ser dem alla som kollegor och goda arbetskamrater. Att företaget behandlar dem på det här sättet är sorgligt, säger Gun Karlsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.