Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SVT-fack: Ledningen tar inte sitt ansvar

Fem medarbetare på SVT i Malmö dömdes i tisdags till dagsböter för att ha smugglat vin, sprit och öl till en personalfest som hölls hösten 2005.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad

SVT-medarbetare dömda för spritsmuggling till firmafest

- Det är ledningens ansvar att se till att alkoholpolicyn följs. Men det är alltid de som står längst ner på stegen som får ta smällen, säger Tommy Eklund, ordförande för Unionens fackklubb på SVT.

Ledningen inom SVT syd hade delegerat införskaffandet av alkohol till en festkommitté som i sin tur beordrat en medarbetare att inhandla spriten i Tyskland. På företagets bekostnad inhandlades 17 liter sprit, 93 liter vin och 103 liter starköl till 140 personer. Efter inköpen attesterades kvitton, reseräkningar och övriga kostnader av ledningen. Nu menar facket att de ytterst ansvariga inte har ställts till svars trots att beslutet om fest och inköp av alkohol togs från högsta ort på SVT i Malmö.

Enligt Helga Baagoe, kommunikationsdirektör på SVT, var dock inga chefer informerade om resan. Initiativet att åka till Tyskland kom från festkommittén och var inte förankrat hos någon enhetschef. Därför har SVT inget ansvar för smuggelhärvan, menar hon. Vad gäller företagets alkoholpolicy anser hon att var och en har ett ansvar att ta till sig vad som gäller, inte bara cheferna.

Men alkoholinköpen delegerades ju av ledningen och skedde på arbetstid i företagets bil, och dessutom attesterades och betalades räkningarna av SVT?

- Attesteringen var olycklig, men en sådan görs ju alltid i efterhand. Uppdraget att arrangera festen var en arbetsuppgift som ska lösas på arbetstid och därmed har medarbetarna också rätt att själva förfoga över de arbetsredskap de tycker behövs, som till exempel bilar, telefoner eller datorer, säger Helga Baagoe.

En tvistefråga i målet var om införseln av spriten kunde betraktas som privat och därmed tillåten, eller kommersiell vilket skulle göra den förbjuden. Enligt TT ansåg Malmö tingsrätt att festen ska ha varit privat men såg ändå införseln som kommersiell eftersom företaget betalade. Festdeltagarna bjöds på öl och vin men fick betala självkostnadspris för spriten.

Enligt en uppgift är de sammanlagda böterna på omkring 150 000 kronor. Tänker SVT hjälpa till att betala dem?

- Jag känner inte till den exakta summan, eftersom storleken på dagsböterna beror på lönen och jag inte har tillgång till de uppgifterna. Men nej, vi kommer inte att betala. Vi har en regel om att inte betala böter för brottslig verksamhet, det är inte det som licenspengarna ska gå till.

Men ni har ju ett arbetsgivaransvar också?

- De begick ett brott även om det inte var med uppsåt - de förstod säkert inte att det kunde vara brottsligt. De fick en uppgift och hade förtroendet att utföra den. När man som chef delegerar ett jobb förutsätter vi att medarbetarna inte bryter mot lagen. Även om man inte vet var gränsen går så har man ett personligt ansvar för det man gör, säger Helga Baagoe och berättar att de fem medarbetarna ändå har ledningens förtroende att fortsätta jobba.

I samband med förundersökningen som inleddes i januari -08 vände sig SVT:s fackklubb till förbundet.

- Men Unionen ville inte ställa upp med juridisk hjälp. De här personerna mår dåligt idag och känner sig utpekade både hemma och på jobbet, säger Tommy Eklund.

Unionens chefjurist Helena Hedlund, säger i en kommentar att man aldrig går in med juridisk hjälp vid brottmål.

- Vårt uppdrag är att hjälpa till vid tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.