Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenskar de mest effektiva medarbetarna i Europa

Ägnar du en stor del av arbetsdagen åt sådant som inte har med jobbet att göra? Kanske tar långluncher, lägger timmar på att kommunicera med vänner och fynda på nätet? I så fall tillhör du en minoritet av oss svenskar som enligt en undersökning är de mest effektiva medarbetarna i Europa.
Anita Täpp Publicerad 26 april 2013, kl 11:06

Enligt undersökningen, där 7 000 européer svarat på en webbenkät, är alltså svenskar mest effektiva på jobbet medan britterna är minst produktiva.

När de medverkande i studien fick uppge hur mycket tid de faktiskt lägger ned på sina arbetsuppgifter varje dag uppgav nästan hälften av alla att de använder mer än 85 procent av arbetstiden på sina arbetsuppgifter.

Av den andra halvan uppgav en av tio att de bara anser sig vara produktiva under halva arbetsdagen och sedan ägnar sig åt saker som inte har någon som helst anknytning till deras jobb. Vad de då gör framgår dock inte av undersökningen.

I webbenkäten har 58 procent av svenskarna uppgett att de är effektiva hela dagen. Näst bäst vad gäller produktiviteten är danskarna, följda av fransmän och belgare.

Sämst är britterna där endast en av tre anställda anser sig vara effektiva under sin arbetsdag och av vilka 25 procent uppger att de lägger mindre än halva sin arbetstid på sitt arbete. Också holländare och tyskar har låg effektivitet på jobbet.

Men eftersom undersökningen som gjorts av Stepstone bygger på en självskattning kan resultatet naturligtvis ha påverkats av vilken självbild man har liksom hur ärligt man svarat på frågorna.

Webbenkäten gjordes i mars bland anställda i  Österrike, Belgien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Frankrike och Sverige.