Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenska facken hjälper palestinierna

På söndag reser en TCO- och LO-delegation till Mellanöstern för att möta ledningen för den palestinska fackliga centralorganisationen PGFTU. - De känner sig väldigt isolerade och utsatta, säger Helena Johanson på TCO.
Publicerad
Besöket är tänkt att fungera som inledningen till ett planerat samarbetsprojekt. Meningen är att de svenska facken ska hjälpa till med facklig utbildning och rekrytering av kvinnliga medlemmar.
- Först behöver vi kunskap om villkoren för facklig verksamhet i regionen, säger Bert Zetterberg, internationell sekreterare på Sif, som deltar i resan.
- I samband med projektet har Sif också intresse av att möta fackrepresentanter som organiserar samma grupper, för framtida kontakter och samarbete. Viktigt är också att palestinierna uppfattar att de har stöd av fackföreningsrörelsen från annat håll.
TCO har sedan länge tagit ställning mot israelernas ockupation av palestinskt område och för palestiniernas rätt till en egen stat. Varför har det varit tyst från Sifs sida?
- Vi är ju medlemmar i TCO som gjort det här ställningstagandet men vi har inte diskuterat frågan internt i Sif. Den har inte aktualiserats och lyfts upp.
Behövs inte det?
- Det finns många som har behov av stöd från omvärlden. Vi hinner inte vara med överallt, även om det inte är någon ursäkt. Vad gäller Palestinafrågan så är den komplicerad.
I dag har de palestinska facken svårt att ägna sig åt normal verksamhet. Enligt en rapport från Fria Fackföreningsinternationalen, FFI, har PGFTU istället fått koncentrera sig på att hjälpa fattiga och utforma strategier för att skapa nya jobb.
Tidigare gällde en lagstiftning som inte gav skydd för strejkande arbetare eller mot antifacklig diskriminering. Nu finns en ny arbetsmarknadslag, undertecknad av Yasser Arafat, som enligt facken är ett stort steg framåt.
- Lagen har inte tillämpats i någon större utsträckning. Eftersom det inte finns någon fungerande statsmakt så ser inte heller någon till att lagstiftningen fungerar. Och när arbetslösheten ligger på 50 procent så är arbetslagstiftningen, även om den är viktig, inte det första man tänker på, säger Helena Johanson, chef för strategisk samordning på TCO.
- Det finns ju också vägspärrar överallt, som palestinier inte får passera utan särskilt tillstånd, och därför har facken inte heller kunnat informera sina företrädare om lagen.
Helena Johanson berättar att den ena halvan av centralorganisationen PGFTU:s ledning finns i Gaza, den andra på Västbanken.
- Eftersom det finns så många vägspärrar mellan områdena så kan man inte träffas utan får kommunicera med e-mail och telefon.
Delegationen hoppas kunna besöka båda lägren och också träffa den palestinske handelsministern. På hemresan planerar man att besöka israeliska HISTADRUT, motsvarigheten till svenska LO.
- Men vi är inte säkra på att kunna genomföra allt. Norra Västbanken kan bli svårt att besöka då det ofta råder utegångsförbud där, säger Helena Johanson.
I förra veckan blev PGFTU invald i FFI, vilket är ett erkännande för palestinierna.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.