Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svensk bilindustri får miljardstöd

Regeringen föreslår i dag ett stödpaket till bilindustrin. Bland annat vill man att riksdagen godkänner kreditgarantier på 20 miljarder kronor.
Linda Svensson Publicerad
Regeringen presenterar stödpaket för bilindustrin.

Kreditgarantier innebär att den svenska staten står som garant för återbetalning av lån som i det här fallet tas i den Europeiska investeringsbanken. EU har redan tidigare beslutat avsätta pengar, 16 miljarder euro, för att stöda den europeiska fordonsindustrin i en omställning mot grönare alternativ.

- Jag är övertygad om att de svenska företagen kommer att ha en god andel av de europeiska pengarna, säger finansminister Anders Borg.

Men det ställs motkrav på bilindustrin. Bland annat krävs en omställning mot grön teknik. Dessutom måste företagen uppfylla tre kriterier för att komma i fråga för kreditgarantierna: sunda ekonomiska förutsättningar, en bra och hållbar affärsidé samt att kunna presentera lönsamhet.

- Jag tolkar det som att man måste ha ett projekt som bär sig på lång sikt. När vi som nu, inte har något ekonomiskt utrymme, blir det väldigt kortsiktigt tänkande, säger Anette Hellgren, Unionens klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan, ett företag som inte uppvisat lönsamhet på många år.

- Nu är det väl knappast något företag i bilindustrin som är lönsamt, tillägger hon.

De senaste dagarna har näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg fört intensiva samtal med representanter för den svenska fordonsindustrin, liksom med GM, Ford och andra regeringar i EU. Liksom för de amerikanska bilföretagen vill den svenska regeringen försäkra sig om att jobben ska stanna i landet.

Förutom kreditgarantierna ska regeringen också inrätta ett nytt innovations- och forskningsinstitut där staten är ägare. Tre miljarder satsas på det.

- Vi måste ta vara på den kunskap och kompetens som finns bland arbetare och tjänstemän i fordonsklustret, säger Maud Olofsson.

Den tredje delen av stödpaketet består av fem miljarder till undsättningslån, det vill säga lån som ges till företag som befinner sig i akut ekonomisk kris, förutsatt att man kan uppvisa fullgoda säkerheter.

- Jag ser väldigt positivt på stödpaketet, det är ett väldigt skönt besked nu till jul, säger Anette Hellgren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.