Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenerik Werner: Jag sitter inte med för pengarna

Publicerad

Svenerik Werner:
"Jag sitter inte med för pengarna"

Över 100 000 i årsarvode utgår till de fackliga representanterna i Celsius och AssiDomäns styrelser. Svenerik Werner SIF-bas på Bofors medger att det är mycket pengar. Men han blir upprörd över anklagelsen att han skulle vara köpt.

– Det är inte för pengar jag gett mig in i det här. Jag är vald av mina fackliga kollegor och koncernledningen har inget med det att göra.
Tidningen Affärsvärlden har kartlagt styrelsearvodena i börsbolagen. Samtidigt redovisar man under rubriken "Hur statens bolag köpte facket" att Assidomän och Celsius betalar 110 000 till personalens representanter i bolagsstyrelserna i s k inläsningsarvoden.
– Visst kan nivåerna diskuteras. Men här inom Celsius fastnade man för principen att vi personalrepresentanter skulle ha lika mycket som de stämmovalda ombuden.
Kan du förstår reaktionen på arvodet?
– Visst, det blir en orimlig timpenning. Men som sagt det var en princip – lika för alla. Och alla i styrelsen har samma juridiska ansvar, säger Svenerik Werner.
Han vill inte ta ställning till om nivån är rätt eller fel. Andra bolag har valt betydligt lägre ersättningar t ex 300-1 000 kronor per sammanträde. Eller en modell där anställda i det egna bolaget inte får något alls, mot att inläsning och förberedelser sker på arbetstid.
– Jag har varit facklig förtroendeman i 22 år och skulle vara lika engagerad i att bevaka våra intressen i Celsius styrelse även om jag inte fick en krona, säger Werner.
Han har nu kontaktat SIF centralt för att få riktlinjer.
– En SIF-policy skulle underlätta. Det gör ont i en gammal fackföreningspamp att bli anklagad för att vara köpt.
Werners treåriga mandatperiod går ut vid stämman i maj.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

"Arvoden ska redovisas öppet"

– Centrala direktiv vore fel. Personalrepresentanternas arvoden ska göras upp lokalt och redovisas öppet. De får definitivt inte hållas hemliga, säger SIF:s förbundssekreterare Anders Widlund.
Han betonar att fackrepresentanter i bolagens styrelser har ett juridiskt ansvar som även kan få ekonomiska konsekvenser. Och om de behandlas sämre än andra blir de lätt ett B-lag.
Arvodena har han däremot ingen bestämd uppfattning om.
– Det är rimligt att man får ersättning för den tid som krävs för inläsning, analys, diskussioner, förankring m m. Antingen genom pengar eller att man får möjlighet att sköta allt på arbetstid, säger Anders Widlund.

TZ

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.