Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svartsprit på jobbet ökar olycksrisken

Publicerad

"Svartsprit på jobbet ökar olycksrisken"

Den som säljer svartsprit har ofta egna alkoholproblem. Och alkohol på jobbet orsakar många tillbud. Det säger Lennart Sjösten som är SIF-ombudsman och jobbar mot droger på arbetsplatserna.

Lennart Sjösten är förvånad över att OAS undersökning visar att det säljs svartsprit på 60 procent av storföretagen.
- Det är definitivt mer vanligt med svartsprit nu än tidigare. Men att det skulle finnas på mer än vartannat företag får mig att haja till, säger han.
- För många med stora behov av alkohol blir svartsprit ett sätt att få tag i stora mängder sprit till ett billigare pris. Försäljaren har ofta egna alkoholproblem. Att sälja billig sprit till kollegorna kan vara ett sätt att bli populär, samtidigt som det gör den egna konsumtionen mer legitim.
Beräkningar visar att ungefär tio procent av den vuxna befolkningen har någon form av alkoholproblem. Enligt Lennart Sjösten ligger alkohol bakom många tillbud på arbetsplatserna.
- Det är lätt att bara tänka på tillbud i industrin. Att någon skär av sig fingrarna för att han är bakfull. Men tillbud kan lika gärna vara att dataingenjören programmerar fel.
Enligt OAS rapport får LO-medlemmar oftare hjälp av arbetskamrater än vad tjänstemän får.
- En tjänsteman har oftare lättare att dölja sina problem, om jobbet är självständigt. Men min erfarenhet är att det varierar och är beroende av kulturen på arbetsplatserna.
Lennart Sjösten uppmanar alla som misstänker att en kollega har problem med droger eller alkohol att skaffa sig mer kunskap. Ett sätt är att ta kontakt med alna, som jobbar med alkohol- och drogfrågor i arbetslivet. Bakom alna står LO, TCO och SAF.
- Arbete mot alkohol måste komma in i skyddsarbetet på företagen. Det är en lång process att ta sig ur ett beroende. Men det finns hjälp att få.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.